In het kort: een wasbol is een handige doseerbol waarmee je de juiste hoeveelheid wasmiddel kunt toevoegen in de wasmachine. Een wasbol kreeg je vroeger veelal gratis bij een fles wasmiddel, maar vanwege milieuredenen is dit vaak niet meer het geval. Je kunt ze wel kopen, waarbij het slim is om er meerdere tegelijk te kopen. Bekijk hier scherp geprijsde wasbollen.
Een wasbol is een bolletje die je vult met wasmiddel en vervolgens bovenop je wasgoed zet. Door gebruik te maken van een wasbol hoef je geen wasmiddel of waspoeder in de wasmiddellade te doen. Het grootste voordeel hiervan is dat de lade hierdoor niet vies wordt. Maar hoe werkt nou zo’n doseerbol voor wasmiddel? In deze blog leggen we de voordelen uit en ook hoe je een wasbol gebruikt.

Waarom een wasbol gebruiken?
Een wasbol kent diverse voordelen ten opzichte van het gebruik van de doseerlade. Je wasmiddellade blijft namelijk een stuk schoner bij het gebruik van een doseerbol voor wasmiddel. Dit voorkomt vetluis wat een onder andere weer een onaangename lucht kan veroorzaken aan je was.
Naast dat je vetluis hier eerder mee voorkomt, is het doseren met een wasbol ook een stuk makkelijker. De was wordt beter schoon en omdat het wasmiddel gelijkmatig wordt verdeeld, ontstaan er geen klonten in de trommel. Ook gebruik je minder wasmiddel, wat beter is voor de portemonnee en voor het milieu.
Wist je dat: een stinkende wasmachine vaak veroorzaakt wordt door wasmiddel? Tegenwoordig worden wasjes op een lagere temperatuur gedraaid, hierdoor kan er wasmiddel achterblijven in de wasmachine. Dit is een vettige substantie wat ook wel vetluis wordt genoemd en dit zorgt voor een stinkende wasmachine.

Hoe gebruik je een doseerbol voor wasmiddel?
Deze vraag is eigenlijk heel simpel te beantwoorden. Je kan namelijk zowel vloeibaar wasmiddel als waspoeder in de wasbol stoppen. Het is soms zelfs beter voor je wasmachine om een wasbol te gebruiken. Wat je doet is heel simpel, je vult het wasbolletje met vloeibaar wasmiddel of waspoeder en legt de doseerbal met wasmiddel bovenop de was, vervolgens start je het juiste wasprogramma.
Let op: gebruik alleen een wasbol bij programma’s zonder voorwas. Een voorwas programma duurt namelijk veel langer dan een normale programma en wanneer het echte programma begint is er wasmiddel meer over. Gebruik ook geen wasverzachter in de wasbol, hiermee verspil je alleen maar het wasverachter. Wil je wel wassen met wasverzachter? Dan kun je dit beter gewoon in de wassmiddellade doen in het juiste vakje.
Waar kun je een wasbol kopen of zijn ze gratis?

Voorheen kreeg je bij elke fles wasmiddel wel een gratis doseerbol. Tegenwoordig zie je die wasbollen niet meer in de schappen terug van de supermarkt, hoogstwaarschijnlijk heeft dit te maken met terugdringen van de plasticsoep (wat een hele goede zaak is natuurlijk). Zeker wanneer 9 van de 10 keer de wasbollen toch niet gebruikt worden en direct weggegooid worden.
Wel zijn wasbollen online te koop, let dan wel op dat je een doseerbal koopt en geen drogerbal. Hoewel drogerballen ook wel handig kunnen zijn. Het verschilt een beetje per doseerbol, maar vaak staat er op de bol aangegeven hoeveelheid wasmiddel je er in kunt doen. Hierdoor kun je makkelijk aflezen hoeveel je moet gebruiken en verspil je niet onnodig wasmiddel. Dit kan namelijk voor een hoop narigheid zorgen. Let er op dat je een doseerbal aanschaft die milieubewust is. Dit is beter voor je wasmachine en vanzelfsprekend ook voor het milieu.
Gratis wasbol aanvragen
Vaak kun je bij je fabrikant of bij een wasmiddelmerk een gratis wasbol aanvragen. Deze bollen zijn vaak niet geschikt om mee te draaien met de was, maar alleen om te doseren voor de doseerlade. Dit kan verwarring veroorzaken en let hier dus ook goed op.
Als je toch een gratis wasbol wilt aanvragen let er dan op dat je het bonnetje van aankoop bewaard. Deze heb je vaak nodig bij de aanvraag van een gratis doseerbol voor wasmiddel. Deze wasbollen zijn vaak ook van het plasticsoort HDPE gemaakt. Deze laten vaak plastic deeltjes los die in de oceaan kunnen komen en hiermee dus het milieu vervuilen. Denk dus altijd goed na bij de aanschaf van een wasbol en lees je in voor je deze aanschaft. Zo is het wasmiddel merk Robijn volledig gestopt met wasbollen. Op de site van Robijn is dan ook het volgende statement te lezen: “Robijn is gestopt met wasbollen vanuit milieuoverwegingen. Vandaar dat deze wasbollen niet meer te vinden zijn op de wasmiddelflessen en niet meer verkrijgbaar zijn.”
Mocht je nog vragen hebben over het doseerbollen voor wasmiddel of andere vragen over, van, voor wasmachines? Stel ze gerust en wij beantwoorden de vraag zo snel mogelijk, zo zijn er tegenwoordig ook hele handige wasmachines met automatische dosering.
Vroeger ging ik altijd naar de Super de Boer en bewaarden de twee vakkenvullers deze wasbollen voor mij. Nooit de reden geweten dat ze er niet meer op zaten, maar het is dus een milieuoverweging. Vraagje: kan ik ook gewoon het dopje meegooien? Sommige wasmiddelflessen hebben een best grote dop.
Groetjes