Filter wasmachine schoonmaken

Het filter van de wasmachine is een belangrijke factor in het wasproces en wanneer deze verstopt zit of er zit vuil in, dan wordt dit proces verstoord. Het water loopt dan minder goed weg en de wasmachine kan gaan stinken. Het filter wordt vaak over het hoofd gezien wanneer de wasmachine onder handen wordt genomen. In dit bericht vertellen we je hoe je de filter van de wasmachine kunt schoonmaken en waarvoor de filter dient.

filter wasmachine schoonmaken
Er blijft altijd vuiligheid in het filter achter. Reinig op tijd om vetluis in de wasmachine te voorkomen!

Waar zit de filter van de wasmachine en wat doet het?

In negen van de tien gevallen zit het filter van de wasmachine aan de voorkant in de onderste rand. Hier zit een klepje die je open moet doen om bij het filter te komen. Het filter van de wasmachine voorkomt dat er vuiligheid en rommel (dat vaak nog in de zakken van een broek zit) in de waterleiding terecht komt, waarna dit vervolgens verstopt kan raken. Af-en-toe dien je daarom de wasmachine filter schoon te maken om verstopping en stank te voorkomen.

Hoe krijg je de wasmachine filter open?

Aan de voorkant van de wasmachine zit dus een klepje wat je open kunt klappen. Wanneer je dit doet moet je er ten alle tijden voor zorgen dat de wasmachine uit staat en de stekker uit het stopcontact is. Achter het eerste klepjes zitten nog twee klepjes, één voor de waterafvoer en één voor het filter. Plaats een emmer en handdoek onder beide klepjes en laat het water uit de afvoer lopen door het klepje te openen en de buis iets naar eruit te trekken. Doe het klepje weer op de afvoer en herhaal deze stap bij het andere klepje. Wanneer al het water uit de wasmachine is, kun je het filter gaan schoonmaken.

water uit de wasmachine laten lopen
Haal het slangentje uit het klepje en verwijder het dopje. Laat vervolgens al het water uit de wasmachine lopen, doe dit ook als je de wasmachine gaat verhuizen!

Hoe maak je het filter van de wasmachine schoon?

Achter het grote klepje zit dus het filter van de wasmachine. Deze kun je uit de wasmachine halen om de buis te controleren op objecten zoals muntjes, haarspelden of andere voorwerpen. Deze objecten zorgen vaak voor een verstopping waardoor het water niet goed afgevoerd wordt. In het filter blijft vaak stof en pluis achter. Deze kun je schoonmaken door hem af te nemen met een doek of door goed af te spoelen onder de kraan. Hierna kun je het filter terugplaatsen en is de wasmachine weer gereed voor gebruik. Om hier zeker van te zijn kun je altijd even het afpomp programma aanzetten om te controleren of het water afgevoerd wordt.

Filter wasmachine vol water

Wanneer het filter vol zit met water dan zit deze dus waarschijnlijk verstopt met pluis, stof en/of andere objecten. Wanneer dit het geval is kan de wasmachine dus niet afpompen en blijft er water in de wasmachine staan. Om dit te verhelpen kun je bovenstaande stappen doorlopen. Als dit niet werkt dan is er misschien meer aan de hand. Wat dit kan zijn lees je in wasmachine pompt niet af hulpgids.

Hoe vaak moet je het filter van de wasmachine schoonmaken?

Maar hoe vaak moet je het filter van de wasmachine schoonmaken? Dit ligt er natuurlijk aan hoeveel wasjes jij draait. Over het algemeen raden wij van Wasmachinepro.nl aan om dit minimaal eens per half jaar te doen. In een optimale situatie zorg je ervoor dat je eens per 3 maanden de hele wasmachine onder handen neemt. Dit ook om bijvoorbeeld vetluis te voorkomen. Neem dan dus ook het filter mee om verstoppingen te voorkomen. Heb je een was-droogcombinatie dan is het belangrijk dat je dit vaker doet. Met een droger heb je namelijk meer stof dat vrijkomt van het was en er kan dus meer achterblijven in de filters.

Mocht je nog vragen hebben over het reinigen van wasmachines of andere vragen omtrent wasmachines? Vraag ze gerust en wij beantwoorden de vraag zo snel mogelijk! Bekijk bijvoorbeeld eens ons onderzoek naar de beste wasmachine van 2022!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *