hoe wasmachine aansluiten

Hoe wasmachine aansluiten?

Heb je een nieuwe wasmachine gekocht of ben je verhuist? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je een wasmachine aan moet sluiten en wat je ervoor nodig hebt. Een wasmachine heeft namelijk toevoer nodig van water nodig en natuurlijk ook een afvoer om het water weer af te voeren. In dit bericht vertellen we van A tot Z wat je nodig hebt voor het aansluiten van een wasmachine en ook hoe je vervolgens de wasmachine dan kunt aansluiten.

Benodigdheden voor het aansluiten van een wasmachine

Heb je een nieuwe wasmachine gekocht dan is het logisch om deze te installeren op de plek van de oude wasmachine. Ga je de wasmachine verhuizen dan is het belangrijk om te weten op welke plek je de wasmachine moet installeren. Vaak is deze plek te herkennen aan kraantje in de muur en een afvoer waar het water in afgevoerd kan worden. Heb je de plek gevonden dan is dit de meest geschikte plek om je wasmachine te installeren. Na het uitpakken van de wasmachine is belangrijk dat je de volgende benodigdheden hebt voor het aansluiten van een wasmachine:

Gereedschap:

  • Boormachine: voor het bevestigen van de steunbeugel aan de muur.
  • Waterpas: om geluidshinder te voorkomen dien je de wasmachine waterpas te installeren, ook voorkom je zo slijtage aan de wasmachine.
  • Steeksleutel: voor het verwijderen van de transportbouten van de wasmachine en het verstellen van de pootjes van de wasmachine

Materiaal:

  • Steunbeugel: hiermee hang je de afvoerslang vast en voorkom je dat de slang in de knoop raakt of afknelt.
  • Aanvoerdarm: de aanvoerdarm voorziet de wasmachine van water.
  • Afvoerdarm: de afvoerdarm voert het vuile water van de wasmachine af.
  • Afvoerdop: een afvoerdop functioneert als waterslot. Zo’n dop blokkeert de watertoevoer wanneer er te veel water de wasmachine binnenstroomt, hiermee voorkom je dat lekkages.
  • Trekschakelaar (optioneel): installeer je de wasmachine in de badkamer? Dan wordt er altijd geadviseerd dit te doen met op een trekschakelaar. Een trekschakelaar is waterdicht en hiermee voorkom je dat er kortsluiting ontstaat door waterdamp.

Stappenplan: wasmachine aansluiten in 8 stappen

Een wasmachine is een simpele klus en is binnen een paar minuten gedaan. Om het zo simpel mogelijk de houden leggen we in onderstaande stappenplan uit hoe je binnen een paar minuten de wasmachine succesvol geinstalleer hebt en je het eerste wasje kunt draaien.

Stap 1: zet de wasmachine op de juiste plek

Zorg dat de wasmachine op de juiste plek staat. De plek is te herkennen aan een kraantje voor het watertoevoer en een afvoer om het water vervolgens weer af te voeren. Bijna elk huishouden heeft dit, mocht je dit niet hebben of wil je de plek veranderen dan adviseren we je om dit door een loodgieter te laten installeren. Check ook even of de watertoevoer ook nog werkt door er een emmer onder de kraan te houden en even de kraan open te zetten.

Stap 2: verwijder eventuele verpakkingsmateriaal en transportbouten

Nadat je de wasmachine op de juiste plek hebt gezet dien je de wasmachine uit te pakken en de transportbouten te verwijderen. Het komt vaak voor dat de transportbouten vergeten worden en dat na de installatie de wasmachine vast loopt. Om schade te voorkomen en voor het makkelijke is het belangrijk voor de installatie deze transportbouten te verwijderen. Meestal zitten de transportbouten aan de achterzijde en deze zijn vaak met een steeksleutel te verwijderen.

Stap 3: sluit de aanvoer- en afvoerdarm aan

Bijna elke wasmachine wordt standaard geleverd met een aanvoer- en afvoerdarm. De aanvoerdarm, ook wel bekend als aanvoerslang sluit je aan op de achterzijde op het kleinste oogje. Deze slang voorziet straks de wasmachine van water. De afvoerdarm, ook wel bekend als afvoerslang sluit je aan op het grootste oogje. De afvoerslang is te onderscheiden van de aanvoerslang, doordat deze een stuk groter is.

Stap 4: sluit de wasmachine aan op het watertoevoer

Na het aansluiten van beiden slangen dien je als eerst de watertoevoer aan te sluiten. Dit doe je door de aanvoerslang te bevestigen aan het kraantje door de slang vast te draaien. Draai de kop volledig vast en zet de kraan aan. Bekijk vervolgens of er geen water lekt bij de aansluiting van de kraan en de aansluiting bij de wasmachine. Mocht er ergens water uitlekken probeer dan de draaiknoppen vaster te draaien, zodat er geen water meer lekt.

Stap 5: bevestig de steunbeugel bij de afvoer

Meestal zit er bij de afvoer aan de muur al een steunbeugel waaraan je de afvoerslang kunt bevestigen. Zo’n steunbeugel zorgt ervoor dat de afvoerslang goed in de afvoerpijp zit. Ook voorkom je met een steunbeugel dat de afvoerslang in de knoop komt of afknelt. Mocht er geen steunbeugel zitten dan adviseren we deze wel te plaatsen. De steunbeugel plaatst je precies boven de afvoerbuis, zodat de slang hier mooi in kan.

Stap 6: voorzie de wasmachine van stroom (geaard stopcontact of trekschakelaar)

Tegenwoordig wordt elke wasmachine geleverd met een normale stekker, voorheen was dit anders en was de aansluiten van een wasmachine wat moeilijker. Nu hoef je alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Wel dien je rekening te houden met het soort stopcontact. We adviseren daarom altijd te kiezen voor een geaarde stopcontact, zo’n stopcontact is te herkennen aan de twee metalen pinnetjes. Met een geaarde stopcontact voorkom je kortsluiting.

Komt de wasmachine in de badkamer te staan dan adviseren we altijd deze aan te sluiten op een trekschakelaar. Een trekschakelaar is een waterdichte elektriciteit aansluiting en deze zet je aan wanneer de wasmachine aangaat. Omdat je in een badkamer veel waterdamp hebt, kun je met een trekschakelaar kortsluiting voorkomen.

Stap 7: zorg dat de wasmachine waterpas staat

Is de wasmachine voorzien van stroom en water dan is het tijd om de wasmachine waterpas te zetten. Dit doe je door de waterpas op de wasmachine te leggen en als het nodig is pootjes wat aan te draaien. Bijna elke wasmachine is te stellen door de pootjes aan te draaien met een steeksleutel. Draai de pootjes net zo lang aan totdat het druppetje in de waterpas precies in het midden staat.

Stap 8: draai een test wasje

Nadat je de wasmachine succesvol aangesloten hebt is het tijd om je eerste wasje te draaien. Kijk bij het eerste test wasje goed of de watertoevoer niet lekt en of het water ook goed afgevoerd wordt. Mocht er geen water lekken dan is de wasmachine succesvol geïnstalleerd en is het tijd om te wassen! Mocht je ook nog een droger willen installeren lees dan ook onze blog over droger op wasmachine plaatsen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *