In welk vakje moet wasmiddel (poeder of vloeibaar)

Er zijn best veel mensen die de lade van de wasmachine verkeerd gebruiken. Ook verschilt het per wasmachine wat de indeling van de wasmiddellade is. Gebruik jij al jaren lang de wasmiddellade verkeerd, of ben je gewoon benieuwd in welk vakje wasmiddel, waspoeder of wasverzachter moet? Dan hebben wij voor eens en voor altijd de handleiding voor wat er in welk vakje moet.

Over het algemeen heeft een wasmachine drie vakjes: een vakje voor de voorwas, voor de hoofdwas en voor de wasverzachter. Voor het grote vakje (hoofdwas) gebruik je waspoeder of wasmiddel. Vaak staat aangeduid welk vakje waarvoor is. Hieronder vertellen we je in welk vakje welk wasmiddel moet, maar ook wanneer je welk vakje gebruikt. Over het algemeen gebruik je het vakje met de hoofdwas, maar wanneer je een voorwas hebt gebruik je ook het kleinste vakje.

in welk vakje moet wasmiddel
Standaard zijn er drie verschillende vakjes voor: voorwas, hoofdwas en wasverzachter

Waar zijn alle vakjes in het wasbakje voor?

Het wasmiddelbakje van de wasmachine zit vaak aan de voorzijde van de wasmachine. Wanneer je deze opentrekt zie je direct verschillende vakjes. Standaard heeft een wasmachine drie verschillende vakjes, één voor de voorwas, voor de hoofdwas en voor de wasverzachter. Bijna bij elke wasprogramma voeg je wasmiddel of waspoeder toe aan het grootste vakje. Het vakje voorwas gebruik je alleen bij een speciale voorwas programma. Het vakje van de wasverzachter gebruik je alleen wanneer je wasverzachter toe wilt voegen aan de was.

Waarom je niet zomaar in vakje random wasmiddel of wasverzachter kan doen heeft te maken met de tijd van het wasprogramma. Wanneer je bijvoorbeeld kies voor het voorwasprogramma dan zal de wasmachine als eerst het wasmiddel van het kleinste vakje doorspoelen naar het wasgoed. In de overige lades blijft dan het wasmiddel zitten totdat dit nodig is. Wanneer je wasverzachter bijvoorbeeld in het grootste vakje (hoofdwas) zal doen, zal de wasverzachter te vroeg in het schoonmaakproces komen en dan heeft de wasverzachter weinig effect.

Het voorwasvakje gebruik je alleen bij een voorwasprogramma. De voorwasprogramma gebruik je wanneer je wasgoed hebt met vieze vlekken die eerst geweekt dient te worden. Bij zo’n programma voeg je dan ook vaak speciaal voorwasmiddel, dit kan zowel vloeibaar als waspoeder zijn.

Vakje voor vloeibaar wasmiddel (en ook voor waspoeder)

vakje voor vloeibaar wasmiddel

In bovenstaande afbeelding zie je in welk vakje vloeibaar wasmiddel moet. Dit is tevens ook het vakje waar je waspoeder in doet. Dit vakje staan ook vaak aangeven met het romeinse cijfer 2. Het vakje met het romeinse cijfer 1 is voor de voorwas.

Welk vakje voor wasverzachter

vakje voor wasverzachter

Het vakje waar de wasverzachter in moet is vaak een stuk kleiner dan het vakje van de hoofdwas. Ook staat dit vakje vaak aangeduid met “softner” en het wasverzachter wassymbool.

Verschil met voorwas en hoofdwas

verschil hoofdwas en voorwas
Romeinse cijfer 2 staat voor hoofdwas en het Romeinse cijfer 1 voor voorwas.

Wanneer je nog steeds twijfelt of wanneer de lade van jouw wasmachine er iets anders uitziet kun je ook kijken naar de tekens van de wasmiddellade. Het vakje van de wasverzachter spreekt vaak voor zich en heeft vaak een uitstekend bakje. Maar het vakje van de voorwas en hoofdwas is vaak gewoon wit. Toch als je goed kijkt zie je twee tekens, zoals je hierboven ook ziet. Je ziet dan een bakje met het Romeinse cijfer 1, dit vakje is dan voor de voorwas. Het andere vakje met Romeinse cijfer 2 is dan voor de hoofdwas.

Bij elke standaard was maak je gebruik van het vakje van de hoofdwas, maar wanneer wasgoed hardnekkige vlekken heeft kun je ook gebruik maken van een voorwas. Met een voorwas wordt kleding als het ware een tijdje geweekt en komt direct de waspoeder bij de kleding. Gebruik je een wasprogramma met een voorwas dan moet je dus beide vakjes vullen. Vaak vul je dan het grootste vakje met gewoon wasmiddel en het kleinste vakje met voorwasmiddel.

Kun je ook wassen zonder wasmiddellade?

Tegenwoordig hoef je helemaal geen gebruik meer te maken van de wasmiddellade. Er zijn waspods op de markt die je rechtstreeks in de trommel doet. Op deze manier heb je geen last van zeepresten in je wasmiddellade en komt alle wasmiddel bij de was terecht. Ook kun je een wasbol gebruiken. Je doet dan vloeibaar wasmiddel of poeder in de wasbol en zet deze op de was. Zo hoef je nooit meer je wasmiddellade te gebruiken.

waspods aanbiedingen

Waspods

Waspods zijn vaak gevuld met de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter. Met waspods hoef je je ook niet meer af te vragen in welke lade de wasmiddel moet! Daarbij wordt de lade ook niet vies en dit scheelt weer schoonmaakwerk. Bekijk hier nog een paar interessante waspods aanbiedingen!

Gebruik je de voorwas? Dan kun je geen gebruik maken van een wasbol of pods. Wanneer je dit namelijk wel doet heb je alleen wasmiddel tijdens de voorwas en niet tijdens de hoofdwas.

Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken?

Dit staat altijd aangegeven op de verpakking van jouw wasmiddel. Zelf houden wij altijd het volgende aan: 35 ml (dopje) voor een halfvolle trommel bij normale was en bij een vervuilde was met vlekken of vieze geuren 50 ml bij een halve trommel. Te veel wasmiddel kan zorgen voor vetluis en nare geurtjes. Tevens wordt je wasgoed er niet mooier op wanneer je structureel te veel wasmiddel gebruikt.

FAQ: veelgestelde vragen over wasmiddel in de wasmachine

Soms lijkt wassen moeilijker dan het is. Toch kom je vaak achter dingen waarvan je niet afwist. Bekijk daarom eens onze wasmachine tips pagina, hier vind je veel handige tips & tricks voor de wasmachine. Mocht je nog vragen hebben dan kun je ons ook altijd een berichtje sturen, hieronder staan vragen die we veel binnen hebben gekregen:

Kun je wasmiddel ook gewoon direct in de trommel gooien?

Dit kun je doen, maar dan zal direct al het wasmiddel gebruikt worden. Het is beter wanneer dit geleidelijk wordt toegevoegd aan de was. Met een wasbol kun je het wasmiddel in de trommel gooien, maar dit zal dan ook geleidelijk in de aan de was toegevoegd worden.

Wat is beter pods of poeder?

Voor de wasmachine is poeder vaak beter dan pods. Dit komt omdat poeder vaak beter oplost dan wasmiddel. Tegenwoordig word er veel gewassen op lage temperaturen en dan kan het zijn dat wasmiddel niet helemaal oplost. Wel is dit eenvoudig op te lossen door eens per maand een kookwas te draaien met schoonmaakazijn.

Wat is beter poeder of vloeibaar wasmiddel?

Ook hier geldt weer dat poeder beter oplost dan wasmiddel. Zeker wanneer je een was draait met lage temperaturen dan kan het voorkomen dat er zeepresten achterblijven in je wasmachine. Niet heel erg, zolang je maar tijdig de wasmachine reinigt met bijvoorbeeld een kookwas en wat azijn.

Hoeveel wasmiddel heb je echt nodig?

Hoeveel wasmiddel je nodig hebt is vaak afhankelijk van de hoeveelheid wasgoed. Heb je een volle trommel dan kun je bij wasmiddel een vol dopje toevoegen. Heb je een halve trommel voeg dan ook maar een half dopje toe. Dit zelfde principe geldt natuurlijk ook voor waspoeder en wasverzachter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *