Wat is vetluis in wasmachine en hoe verwijder je dit?

Vetluis in een wasmachine is een probleem dat vaak voorkomt. Meestal merk je dat je wasmachine stinkt of dat de was niet lekker ruikt. Wanneer dit het geval is, denk je vaak niet direct aan het woord vetluis. Echter is dit toch 9 van de 10 keer het probleem. Omdat veel mensen niet weten wat het is en hoe je ervan af komt, hebben wij dit voor jou uitgezocht. In dit blog gaan wij jou dus helpen om voor eens en voor altijd af te rekenen met deze zogenoemde vetluis!

vetluis wasmachine

Wat is vetluis in wasmachine?

Hoewel vetluis één van de meest voorkomende problemen is in een wasmachine, is vetluis niet algemeen bekend. Daarom geven we antwoord op de vraag: wat is vetluis in de wasmachine? Vetluis is wat anders dan het woord zelf doet vermoeden. Het is namelijk geen luis maar simpelweg de vervuiling die achterblijft op de rubbers van de wasmachine wanneer huidvet en schilfers gaan klonteren met stoffen die in wasmiddel zitten. Dit is een ideale leefomgeving voor diverse bacteriën en geeft een onaangename geur.

Om stinkende wasmachine te voorkomen is het belangrijk dat je dan ook deze vetluis verwijderd. Naast een stinkende lucht kan vetluis namelijk ook vlekken in het wasgoed veroorzaken.

Hoe moet je dan vetluis verwijderen?

Het verwijderen van vetluis is vrij makkelijk en dit kun je zelf eenvoudig doen. Het enige wat je nodig hebt is wat schoonmaakdoeken en schoonmaakazijn. Voor het verwijderen van vetluis kun je de volgende stappenplan gebruiken:

  1. Rubberen rand reinigen

    De rubberen rand van de wasmachine is een plek waar veel vuiligheid op blijft zitten en dus een ideale plek is voor vetluis. Reinig deze grondig met een natte doek. Doe hier eventueel azijn op.

  2. Gleuven en kieren reinigen

    Tussen allerlei gleuven en kieren kan vetluis achterblijven. Om vetluis volledig te verwijderen dien je alle gleuven en kieren te reinigen. Hiervoor kun je een oude tandenborstel gebruiken.

  3. Maak het zeepbakje goed schoon

    Vooral wanneer je teveel wasmiddel gebruikt, kan er veel wasmiddel achterblijven in het zeepbakje. Maak het zeepbakje grondig schoon met heet water en eventueel azijn wanneer dit nodig is.

  4. Maak het wasmachinefilter goed schoon

    Het filter van de wasmachine filtert veel vuiligheid uit je wasmachine. Ook deze filter dient af en toe goed schoon gemaakt te worden, want ook daar kan vetluis ontstaan. Het filter reinig je door het klepje dat zich in de onderste rand van de wasmachine bevindt, open te maken. Haal het dopje van de afvoerslang en laat leeglopen in een emmer en doe het dopje er weer op.

  5. Reinig ook de afvoerslang

    Wanneer je de wasmachine filter reinigt dien je de afvoerslang leeg te laten lopen. Reinig bij deze stap ook goed te slang en kijk of de schroeven van de slang vrij kunnen draaien. Draaien deze niet vrij, maak ze dan schoon.

  6. Draai een kookwas met azijn

    Nu je de wasmachine zelf volledig schoon gemaakt hebt kun je met een kookwas de wasmachine van binnen goed reinigen. Elke wasmachine heeft wel een kookwas, dit is een programma waarbij de wasmachine een was draait op 90 graden. Voeg een scheutje azijn toe en je wasmachine is weer helemaal schoon!

Wasmachine stinkt na kookwas (3 extra tips)

Blijft de wasmachine nog steeds stinken na deze stappen? Dan zijn er drie dingen die je kunt doen:

  1. Draai nog een kookwas met een scheut azijn
  2. Draai een kookwas met twee vaatwastabletten of
  3. Draai een kookwas met een beetje soda.

LET OP! Draai nooit een kookwas met soda en azijn tegelijk. Dit wekt een chemische reactie op en is niet goed voor de wasmachine.

Kun je vetluis voorkomen?

De vraag is vaak of je vetluis kunt voorkomen. Dit kan zeker! De bacteriën die de muffe geur veroorzaken kunnen namelijk maar een temperatuur van maximaal 60 graden overleven. Wanneer je dus eens per maand een kookwas draait (wassen op 95 graden) met eventueel een scheutje azijn, overleven de bacteriën dit niet en was je ook direct het meeste vuil weg. Je moet hiernaast ook regelmatig de rubberen rand bij de deur goed afnemen en het wasmiddelbakje goed afspoelen. Ook kun je gebruik maken van een wasbol, zo blijft het wasmiddelbakje schoon. Op die manier blijft je wasmachine fris ruiken!

Vetluis gaat niet weg, wat nu?

Wanneer je denkt dat er na al deze stappen nog steeds vetluis aanwezig is in de wasmachine horen wij graag waarom je dit denkt. Na deze stappen zou er namelijk geen vetluis meer in de wasmachine moeten zitten. Als dit komt omdat de was nog steeds stinkt, schakel dan liever de fabrikant of een monteur in. De kans is dan groot dat er iet mankeert aan de wasmachine.

Mocht je nog vragen hebben over het reinigen van wasmachines of andere vragen over wasmachines? Vraag ze gerust en wij beantwoorden de vraag zo snel mogelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *