Waterslot wasmachine

Wanneer je op zoek gaat naar een wasmachine zul je al snel de term waterslot voorbij horen komen. Niet heel gek, gezien dit apparaat je beschermt tegen mogelijke waterschade van een defecte wasmachine. Een waterslot is er in verschillende uitvoeringen en is altijd ingebouwd in je wasmachine. Er is wel accessoires beschikbaar voor wasmachines die geen ingebouwd waterslot hebben, maar hierbij spreken we niet van een waterslot maar van een waterstop.

Waarom een waterslot voor je wasmachine

Laten we eerst beginnen met de vraag waarom een waterslot voor je wasmachine belangrijk is. Een wasmachine verbruikt veel water (lees meer over hoeveel liter water een wasmachine gebruikt tijdens een wasbeurt), we moeten er niet aan denken dat er iets mis gaat en al het water opeens in de badkamer staat. Een waterslot is er in drie verschillende uitvoeringen en biedt bescherming tegen mogelijke waterschade.

Verschillende ingebouwde watersloten

Er zijn drie verschillende watersloten die bij de wasmachine ingebouwd kunnen zijn. We zetten ze alle drie op een rij met een beknopte beschrijving van hoe ze werken.

 • Bodemsensor: met een sensor op de bodem van je wasmachine schakelt het apparaat direct uit als hier vochtigheid gedetecteerd wordt. Zo wordt erger voorkomen.
 • Beveiliging van de slang: bij een slangbeveiliging is er sprake van een dubbele slang. Dit is eigenlijk een extra omhulsel: breekt de binnenste slang open, dan is er altijd nog de buitenste laag.
 • Beveiliging van de overloop: uiteindelijk is er ook nog de overloopbeveiliging. Hierbij wordt het waterniveau in de trommel gemeten; zit er teveel water in de wastrommel, dan wordt de watertoevoer direct gestopt.

Het is slim om te kijken naar een wasmachine waarbij sprake is van alle drie deze watersloten. Als we bijvoorbeeld kijken naar de overloopbeveiliging wordt enkel het waterniveau in de trommel gemeten. Vindt er een lekkage plaats en wordt er in de lekbak water opgevangen zonder bodemsensor? Dan kun je alsnog waterschade oplopen.

Waterslot wasmachine aansluiten

Een waterslot op je wasmachine aansluiten is bij ingebouwde varianten dus niet mogelijk. Wat wel los verkrijgbaar is, is de beveiliging van de slang in de vorm van een toevoerslang. Het gaat hier dus om een slang die een extra buiten laag heeft: mocht de slang knappen dan vangt de buitenste slang het water alsnog op. Als dit gebeurd wordt de stop aan het uiteinde van de slang geactiveerd en stopt de watertoevoer direct. Het aansluiten van deze slang gaat heel simpel: je sluit hem aan op de wasmachine en op de watertoevoer: that’s it.

Naast de slangbeveiliging kun je ook kiezen voor een waterstop. Eigenlijk is dit geen waterslot, maar een los verlengstukje van je kraan en de toevoerslang. Wanneer de slang kapot gaat of als deze per ongeluk losgekoppeld wordt van de wasmachine, zal de toevoer stoppen. Echter is de ervaring dat dit niet zo enorm goed werkt en dat een extra lekbak onder de wasmachine geen overbodige luxe is.

Waterslot wasmachine resetten

We krijgen veelal de vraag hoe je een waterslot van de wasmachine kunt resetten. Dit kan verschillen per merk en per model, maar in grote lijnen gaat dat met de volgende stappen:

 1. Draai de kraan dicht
 2. Demonteer de slang
 3. Druk het rode palletje in

Vaak wil men het waterslot resetten omdat deze de wasmachine blokkeert. Het is wel zaak om goed te kijken of er mogelijk een lek is bij het waterslot, voordat je hem weer aansluit. Let erop dat dit een flink karwei is bij een inbouw wasmachine.

FAQ: veelgestelde vragen over een waterslot

We hebben besloten om flink wat aandacht te geven aan het waterslot voor de wasmachine in dit artikel. Dit vanwege de vragen die we binnenkregen, die we hieronder hebben gebundeld in de FAQ.

💧 Wat voor soort wasmachine waterslot typen zijn er allemaal?

Er zijn drie soorten watersloten voor je wasmachine: een bodemsensor, een slangbeveiliging en een overloopbeveiliging.

💧 Waar is een wasmachine waterslot voor bedoelt?

Het kan enorme waterschade van een defecte wasmachine voorkomen: wordt er een lekkage gedetecteerd dan stopt de wasmachine en de watertoevoer.

💧 Is elke wasmachine voorzien van een ingebouwd waterslot?

Nee, het is daarom altijd goed om hier op te letten bij de aankoop van een nieuwe wasmachine. We raden aan om te gaan voor meerdere soorten watersloten in de machine.

💧 Kun je ook zelf een waterslot op de wasmachine zetten?

Je kunt een beveiligde toevoerslang aansluiten op de wasmachine die voorzien is van een waterstop. Ook zijn er losse waterstoppen te vinden bij verschillende wasmachinespecialisten.

Heb jij zelf een aanvullende vraag of feedback op ons artikel? Laat dan gerust een reactie achter onderaan de pagina.

2 reacties op “Waterslot wasmachine”

 1. Frits Dongelmans

  Thanks voor de tips; het waterslot van mijn wasmachine gereset en werkt weer als een zonnetje.

 2. Iet

  We willen een waterslang van wasmachine verlengen maar deze heeft een waterstop dat we willen behouden. Hoe doen we dit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.