waterslot wasmachine

Waterslot wasmachine

Met een waterslot wasmachine bescherm je niet alleen je huis tegen wateroverlast, maar bespaar je ook nog eens energie. Het waterslot werkt met een veiligheidsklep die ervoor zorgt dat er geen water uit de wasmachine lekt bij eventuele problemen, zoals een gebarsten slang of een defecte deur. Bovendien, zorgt een waterslot ervoor dat de wasmachine niet blijft draaien wanneer er geen water toegevoegd wordt, hiermee bespaar je energie. Een waterslot plaats je bij de watertoevoer, dus aan de slang van de wasmachine. Op deze pagina lees je alles over een waterslot voor de wasmachine. Zo staat er een handige handleiding hoe je een waterslot kunt installeren of resetten, maar ook waar je op moet letten bij het kiezen van een waterslot.

Uitleg: wat is een waterslot?

Een waterslot is een veiligheidsmechanisme dat wordt gebruikt in wasmachines. Het werkt door middel van een klep die geplaatst is bij de watertoevoer van de machine, meestal aan de slang. De klep functioneert als een soort van afsluiter, die voorkomt dat er water uit de machine lekt bij problemen zoals een gebarsten slang of een defecte deur. Het is ontworpen om wateroverlast en eventuele schade te voorkomen. Daarnaast bespaart het ook energie door automatisch te stoppen met draaien als er geen water toegevoegd wordt.

Niet alle wasmachines zijn uitgerust met een waterslot. Het is daarom belangrijk om te controleren of jouw wasmachine over zo’n slot beschikt. Hieronder zie je een afbeelding van hoe een waterslot eruit ziet. Wij raden aan om altijd een waterslot te gebruiken. Het is eenvoudig te installeren door het slot te plaatsen tussen de watertoevoer (kraan) en de slang die naar je wasmachine leidt.

waterslot wasmachine

Is een waterslot nodig?

Het gebruik van een waterslot is geen verplichting, maar het wordt wel aanbevolen om te gebruiken. Een waterslot helpt om wateroverlast en eventuele schade te voorkomen als er een probleem ontstaat met de wasmachine zoals een gebarsten slang of een defecte deur.

Als je woning oud is of geen goede afvoer heeft, dan is een waterslot een veilige optie. Als je in een huurwoning woont, is het handig om dit eerst te bespreken met de verhuurder. En als je een nieuwe wasmachine gaat kopen, is het een goed idee om een model te kiezen met een waterslot.

Kan een waterslot kapot gaan?

Ja, een waterslot kan inderdaad kapot gaan. Daarom is het van belang om de staat van het slot regelmatig te controleren en eventuele lekkages te verhelpen. Veroudering kan bijvoorbeeld leiden tot slijtage of beschadiging van het waterslot. Ook kan er vuildeeltjes in het slot terechtkomen, wat kan leiden tot verstoppingen. Gelukkig is dit vaak eenvoudig op te lossen door het slot los te draaien en het rubbertje te controleren en schoon te maken.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een kapot waterslot is een verkeerde installatie. Dit kan gebeuren wanneer het schroefdraad van de kraan kapot wordt gedraaid tijdens de installatie. Het is daarom van groot belang om ervoor te zorgen dat het waterslot altijd goed wordt geïnstalleerd en niet geforceerd erop gedraaid wordt. Voorkom problemen achteraf door het waterslot voorzichtig en volgens de aanwijzingen te installeren. Bekijk hieronder een video waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je een waterslot installeert.

Is het makkelijk om zelf een waterslot te installeren?

Het installeren van een waterslot is vaak een eenvoudig proces, dat je zelf kunt uitvoeren. Veel watersloten zijn voorzien van duidelijke instructies en vereisen geen speciaal gereedschap. Het meest voorkomende proces is het plaatsen van het waterslot tussen de watertoevoer (kraan) en de slang naar de wasmachine.

Echter, afhankelijk van het specifieke type waterslot, de toegang tot de waterleidingen in je huis en je eigen technische vaardigheden, kan het installeren van een waterslot soms een uitdaging zijn. Daarom is het raadzaam om, als je twijfelt, een professional te raadplegen. En als je besluit om het zelf te installeren, zorg ervoor dat je alle stappen zorgvuldig volgt en niet forceert, om problemen te voorkomen.

Kortom, het installeren van een waterslot is vaak eenvoudig, maar het is wel belangrijk om de juiste aanpak te volgen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Bij de meeste watersloten dien je de ene zijde aan de wasmachine vast te draaien en de andere zijde aan een kraan met watertoevoer.

Waterslot voor de wasmachine kopen let hier dan op:

Als je een waterslot voor je wasmachine gaat kopen, is het belangrijk om op de volgende zaken te letten:

 1. Compatibiliteit: Zorg ervoor dat het waterslot geschikt is voor jouw specifieke wasmachine model.
 2. Kwaliteit: Kies voor een waterslot van een betrouwbaar merk en met goede recensies.
 3. Certificering: Kijk of het waterslot is goedgekeurd door de relevante instanties zoals de NEN norm.
 4. Installatie: Controleer of de installatie van het waterslot eenvoudig is en of er duidelijke instructies worden gegeven.
 5. Garantie: Kijk of het waterslot wordt geleverd met een garantie en lees de voorwaarden hiervan goed door.
 6. Prijs: Vergelijk de prijzen van verschillende watersloten en kies degene die het beste bij je budget past.

Waterslot resetten doe je zo (afhankelijk van het model)

Het resetten van een waterslot varieert afhankelijk van het specifieke type en merk van het waterslot. Algemeen gezegd, zijn er een aantal stappen die je kunt volgen om een waterslot te resetten:

 1. Zorg ervoor dat de watertoevoer naar de wasmachine is afgesloten voordat je begint met resetten.
 2. Zoek naar de resetknop of -schakelaar op het waterslot. Deze kan vaak worden gevonden op de achterkant of onderkant van het slot.
 3. Druk op de resetknop of -schakelaar. Sommige watersloten hebben een knop die je moet indrukken, terwijl andere een schakelaar hebben die je moet omdraaien.
 4. Wacht tot het waterslot zich heeft gereset. Dit kan een paar seconden duren.
 5. Controleer of het waterslot nu goed functioneert door de watertoevoer weer aan te sluiten en de wasmachine in te schakelen.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

 1. Frits Dongelmans schreef:

  Thanks voor de tips; het waterslot van mijn wasmachine gereset en werkt weer als een zonnetje.

 2. We willen een waterslang van wasmachine verlengen maar deze heeft een waterstop dat we willen behouden. Hoe doen we dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *