wassymbolen

Wassymbolen op een rij

Wassymbolen kunnen erg verwarrend zijn, wat zijn ook alweer die puntjes in het strijkijzer symbool en hoe weet je op hoeveel graden je dat nieuwe shirt mag wassen? In dit blog bespreken we de belangrijkste symbolen en hebben wij een mooi overzicht gemaakt van alle symbolen.

wassymbolen

Waar vind je de symbolen op de kleding

Allereerst is het handig om te weten waar je de wassymbolen nu kunt vinden. In ieder kledingstuk zit een label genaaid met was instructies. Deze kun je in alle gevallen vinden aan de binnenkant van het kledingstuk, al is het soms even zoeken. Een standaard plek is er namelijk niet.

Welke wassymbolen zijn er voor kleding

Wassymbolen staan niet perse voor het wassen van de kleding, maar ook voor het proces er omheen zoals: drogen, drogen, stomen, strijken en bleken. Voor elke categorie zetten wij ze voor jou op een rijtje!

Welke wassymbolen zijn er voor het wassen van kleding

Het wassymbool voor wassen wordt aangegeven doormiddel van een tijltje water met golfjes hier in.

 • Het teiltje met golfjes betekend dat je de was in de wasmachine mag doen. Hiernaast niet afgebeeld het teiltje met temperatuur erin. De temperatuur die op jouw label staat geeft aan op hoeveel graden Celsius je het kledingstuk mag wassen.
 • Het teiltje met de hand in het water geeft aan dat je het kledingstuk alleen met de hand mag wassen. Gelukkig hebben wasmachines tegenwoordig een speciaal programma voor handwas en hoef je dit niet zelf te doen.
 • Het teiltje met één streep eronder geeft aan dat het om fijne was gaat. Hiervoor draai je dus een speciaal wasprogramma op jouw wasmachine
 • Het teiltje met twee strepen is voor zeer delicate stoffen. Vaak is hier een programma voor op de wasmachine.
Wassymbolen wassen

Welke wassymbolen zijn er voor het strijken van kleding

Het wassymbool voor strijken wordt weergegeven aan de hand van een simplistisch strijkijzer. Vaak geeft het strijkijzer al aan welke stand je nodig hebt voor welke stof. Check dit dus ook altijd op het kledingstuk!

 • Een strijkijzer betekend dat strijken is toegestaan. De puntjes die erin staan geven aan op welke temperatuur er gestreken mag worden. Een puntje geeft aan dat je het kledingstuk niet te heet mag strijken en niet mag stomen.
 • Twee puntjes geeft aan dat je het kledingstuk op een hetere stand mag strijken en mag stomen, al moet je dit kledingstuk niet op de hoogste temperatuur strijken.
 • Drie puntjes geven aan dat je het kledingstuk op de hoogste temperatuur kan strijken en stomen.
 • Een strijkijzer met een kruis er doorheen betekend dat je dit kledingstuk niet mag strijken of stomen.
Wassymbolen strijken

Welke wassymbolen zijn er voor het drogen van kleding

Het drogen van kleding wordt aangegeven door een vierkant met hierin een rondje. In dit symbool kunnen nog een aantal andere dingen staan. Wederom geven deze symbolen vooral de temperatuur aan.

 • Om te beginnen is zoals gezegd het vierkant met hierin een cirkel het symbool voor drogen. Als dit op jouw kledingstuk staat is het dus geschikt voor de droger.
 • Ook hier geldt weer dat het aantal punten in de cirkel aangeeft hoe warm je het kledingstuk kan drogen. Een punt geeft aan dat je een normaal programma kan draaien in de droger
 • Twee punten geven aan dat je de droger op een warmere stand zijn programma kan laten afwerken.
 • Drie punten geeft aan dat je de programma’s ‘snel drogen’ of ‘hoge temperatuur drogen’ kan draaien.
 • De ingekleurde cirkel geeft aan dat je de kleding mag drogen, maar hier geen warmte bij mag gebruiken.
 • Het symbool met het kruis er doorheen geeft natuurlijk aan dat deze kleding niet in de droger mag.
 • Deze symbolen zijn niet alles meer waard, daar de droogmachines van tegenwoordig verschrikkelijk veel mogelijkheden kent. Lees je altijd goed in welk programma voor welk kledingstuk kan.
Wassymbolen drogen

Welke wassymbolen zijn er voor het stomen van kleding

De wassymbolen voor stomen, of chemisch reinigen zijn wat ingewikkelder. Deze symbolen worden weergegeven door een cirkel met hierin een letter. Deze letter geeft aan welke stoffen gebruikt mogen worden.

 • Als er in de cirkel een P, A of F staat, dan kan je deze kleding chemisch laten reinigen bij de stomerij. deze letters hoef je gelukkig niet te onthouden. Deze zijn met name voor de stomerij belangrijk, omdat het aangeeft welke chemische oplosmiddelen zij mogen gebruiken.
 • Een cirkel met een kruis geeft, als vanzelfsprekend, aan dat dit kledingstuk niet chemisch gereinigd mag worden.
 • Een ingekleurde cirkel met een kruis geeft aan dat je het product chemisch kan laten reinigen, maar hier mag geen water toegevoegd worden. Haal de laatste twee dus niet door elkaar!
Wassymbolen chemisch reinigen

Welke symbolen zijn er voor het bleken van kleding

In deze laatste categorie vallen maar drie symbolen en zijn vrij eenvoudig. Het symbool wordt afgebeeld als een driehoek.

 • Een driehoek geeft aan dat je het product mag bleken met een product dat chloor bevat.
 • Een driehoek met diagonale strepen mag gebleekt worden, maar dan wel met een product zonder chloor
 • Een driehoek met een kruis erin, je raad het al, mag niet gebleekt worden.
symbolen bleken

Dit waren alle wassymbolen op een rij met bijbehorende uitleg. Mochten er nog vragen zijn, laat het ons dan weten in de reacties!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *