Bovenlader wasmachine

Created with Sketch.

bovenlader wasmachine

In grote lijnen zijn er twee soorten wasmachines: een voorlader wasmachine en een bovenlader wasmachine. Zoals de naam al doet vermoeden verschillen deze wasmachines op de plek waar je de was erin doet. Bij een bovenlader wasmachine doe je de was via de bovenzijde (vaak met een grote klep) in de wastrommel. Bij een voorlader model is er sprake van ronde deur aan de voorzijde.

Omdat er nog al wat vragen bestaan over de bovenlader wasmachine, zetten we in dit artikel alles wat je moet weten op een rij. Van de voordelen tot nadelen!

Bovenlader wasmachine kenmerken

Zoals we daarnet al aangaven is er bij een bovenlader wasmachine sprake van een grote klep aan de bovenzijde van het apparaat. Deze kun je vaak openen zonder dat hier een vergrendeling voor nodig is (ja, je kunt dus vaak ook gewoon was erbij gooien, terwijl hij al aanstaat). Kijken we naar de kenmerken van een bovenlader wasmachine, dan is er vaak sprake van het volgende:

 • Wasdeur/klep aan de bovenzijde van de machine
 • Vaak een stukje hoger dan voorlader wasmachine*
 • Kleine wasmachines zijn vaak bovenlader modellen
 • Verschilt niet gek veel in prijs met voorladers
 • Vaak kleinere wascapaciteit, omdat ze slanker zijn

* We gaan hier uit van de gangbare wasmachine hoogte van 85 centimeter. In het artikel over de hoogte wasmachine gaan we dieper in op de afmetingen en gangbare maten.

Om een beeld te krijgen van een bovenlader hebben we hieronder een Coolblue-video van een Indiset bovenlader geplaatst.

Voordelen van een bovenlader wasmachine

Een bovenlader wasmachine kopen is geen gek idee. Er zijn namelijk heel wat redenen op te noemen waarbij dit model het in onze ogen wint van voorladers. Laten we de voordelen van een bovenlader wasmachine op een rij zetten:

 • Je kunt terwijl hij draait er vaak nog wat was bij doen
 • Het is een stuk ergnomischer, gezien je niet hoeft te bukken bij het in- en uitladen van je was
 • De meeste bovenladers hebben een A+++ energielabel, lekker zuinig (en duurzaam) dus!
 • Eenvoudig in gebruik

Heb jij zelf nog unieke voordelen meegemaakt bij een bovenlader wasmachine? Laat het dan gerust weten in de comments, wij zijn benieuwd!

Nadelen van een bovenlader wasmachine

Een bovenlader is lang niet voor iedereen dé juiste wasmachine. Zo kun je – omdat de klep zich aan de bovenzijde van de machine bevindt – niets boven op je wasmachine zetten. Een droger op de wasmachine zetten is dus een no-go, wat bij sommige kleinere badkamers een wens kan zijn.

Op basis van gesprekken met eigenaren van een bovenlader model en het lezen van online reviews, blijkt men vaak te kampen met de volgende nadelen van een bovenlader wasmachine:

 • Zijn vaak hoger dan de normale wasmachine (tenzij je een mini wasmachine hebt natuurlijk)
 • Je kunt niets bovenop je wasmachine zetten
 • De wascapaciteit is vaak stukken lager dan een voorlader
 • Minder wasfuncties dan voorladers, maar dus wel eenvoudiger*
 • Je kunt deze modellen slecht inbouwen en zal je dus weinig tegenkomen als inbouw wasmachine

* Als we kijken naar slimme wasmachines, dan blijkt dat er (nog) geen slimme bovenladers zijn. We verwachten wel dat er ook in de toekomst slimme bovenlader wasmachines zullen verschijnen.

FAQ: veelgestelde vragen over bovenlader wasmachines

Net als veel andere artikelen op Wasmachinepro.nl hebben we dit artikel besloten te schrijven vanwege de grote hoeveelheid vragen die we binnenkregen. We sommen en bundelen de veelgestelde vragen over bovenlader wasmachines op in onderstaande FAQ.

💧 Wat is een bovenlader wasmachine?

Een bovenlader wasmachine heeft in tegenstelling tot een voorlader de klep aan de bovenzijde van het apparaat zitten. Je laadt de was dus via de bovenkant in en uit.

💧 Wat is het grootste voordeel van een bovenlader?

Het is een eenvoudige wasmachine waarbij je niet hoeft te bukken om de was erin te doen.

💧 Wat is een nadeel van bovenlader wasmachines?

Vaak heb je bij een bovenlader model minder veel wasfuncties dan een voorlader. Aan de andere kant is het gebruik wel weer stukken eenvoudiger.

💧 Wanneer is een bovenlader wasmachine kopen slim?

Als je op zoek bent naar een makkelijk te gebruiken wasmachine met een wat minder grote wascapaciteit kan de keuze voor een bovenlader slim zijn. Daarbij is hij ook vaak energiezuiniger dan voorlader modellen.

Een aanvullende vraag of loop je vast bij de keuze voor een bovenlader? Stuur ons dan gerust een berichtje of laat een reactie achter onder dit artikel.

Één reactie

 1. Hester Berkelhaar schreef:

  Wat ik me afvraag; waarom zijn deze modellen juist in Amerika zo populair en zien we ze hier amper. Gewoon benieuwd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *