hoogte wasmachine

Hoogte wasmachine

Wasmachines zijn er in veel verschillende afmetingen. Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten is de hoogte van de wasmachine. Stel dat je hem onder een kastje wil plaatsen of zelfs van plan bent om er zelf een kast omheen te bouwen. In dit artikel staan we stil bij de hoogte van de wasmachine. Wat zijn gangbare hoogtes en hoe kun je ervoor zorgen dat je je nieuwe wasmachine strakjes netjes weg kunt werken?

hoogte wasmachine
De hoogte van de wasmachine is handig om te weten als je hem ergens onder wil plaatsen. © Pixabay.com

Gangbare hoogte wasmachine: 85 centimeter

Laten we beginnen met het feit dat de meest gangbare hoogte van een wasmachine 85 centimeter is. Deze maat zal je simpelweg het meest tegenkomen als je een nieuwe wasmachine aanschaft. Om een beetje een beeld te krijgen bij deze hoogte, zetten we de gangbare hoogtes van andere zaken op een rij:

  • Wastafel hoogte: 80 – 90 centimeter
  • Keukenblad hoogte: 92 centimeter

Zoals je kunt zien kun je in veel gevallen de gemiddelde wasmachine prima onder een wastafel of een keukenblad schuiven: het is maar net waar jij de wasmachine wil plaatsen. Bekijk hier wat alle afmetingen van een wasmachine zijn.

Hoogte wasmachine kan natuurlijk verschillen

Natuurlijk is het niet zo dat gelijk alle wasmachines een standaard hoogte hebben van 85 centimeter: zoals we daarnet aangaven gaat het hier om een gangbare afmeting. Er zijn namelijk uitzonderingen: zo zijn er mini wasmachine modellen die veel kleiner zijn, maar heb je ook industriële wasmachine varianten die veel groter zijn. Ook zijn er smalle wasmachines, deze wasmachines zijn smaller, maar wel hoger.

Een voorlader wasmachine – de normale wasmachine met een deurtje aan de voorzijde – is vaak een stukje minder hoog dan een bovenlader model. Wel is een voorlader model vaak weer wat breder en dus wat meer een vierkant dan een bovenlader.

Waarom wordt de wasmachine hoogte vaak niet vermeld?

Het feit dat je dit artikel op Wasmachinepro.nl leest is niet voor niets: je hebt de hoogte van de wasmachine niet kunnen vinden. Dit is niet voor niets: vaak wordt de hoogte er namelijk nog niet eens meer vermeldt bij de specificaties. Dit komt omdat – daar hebben we hem weer – het gaat om een gangbare maat. Veel wasmachines zijn simpelweg 85 centimeter.

Mocht je trouwens de hoogte er wel bij ontdekken, dan wordt deze vaak gemeld in millimeters. Maar dan de vraag hoe breed een wasmachine is: ook dat blijkt te gaan om een standaard afmeting! Gemiddeld is de wasmachine 60 centimeter breed.

FAQ: veelgestelde vragen over de hoogte van de wasmachine

We hebben dit artikel geschreven, omdat we heel wat vragen binnen hebben gekregen over de ideale wasmachine hoogte. We hebben de vragen gebundeld in onderstaande FAQ.

Hoe hoog is de gemiddelde wasmachine?

Een wasmachine heeft een standaard hoogte van 85 centimeter. De diepte is afhankelijk van de wascapaciteit: hoe meer was, hoe dieper de wasmachine.

Waarom is de hoogte van een wasmachine belangrijk?

Een wasmachine zal heel wat plek innemen in je badkamer, gang of keuken. Het kan daarom slim zijn om hem bijvoorbeeld onder de wastafel of het keukenblad te plaatsen. Om niet te spreken van een miskoop is het altijd raadzaam om naar de wasmachine hoogte te kijken.

Zijn er ook minder hoge wasmachines?

Die zijn er zeker. Deze zogeheten mini wasmachines zijn vaak nog geen meter hoog. Deze zijn meer geschikt voor de kleinere en snellere was, denk aan momenten op de camping.

Kun je de wasmachine ook verhogen?

Mocht je op een makkelijkere manier je was willen inladen met een voorlader model, dan kun je speciale wasmachine ophoger kopen. Hiermee maak zorg je voor een betere wasmachine hoogte en hoef je niet te bukken om de was in te laden.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Gerald Peters schreef:

    Thanks voor de informatie, ik ben op zoek naar een 80 centimeter model, maar deze is helaas heel erg lastig te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *