beddengoed wassen

Beddengoed wassen

Beddengoed wassen is natuurlijk best een onderneming en je wilt je beddengoed graag goed schoon hebben. Het beste is om eens per week je beddengoed te verschonen en dus te wassen. Je kunt het best direct na het verschonen je beddengoed wassen, omdat je anders kans hebt dat er ongedierte of vieze luchtjes in je beddengoed blijft zitten en dit wil je natuurlijk niet.

Om je beddengoed schoon te krijgen kun je het beddengoed wassen op 40 of 60 graden. Sommige wasmachines hebben een beddengoed programma en anders gebruik je het katoenprogramma. Voeg een beetje wasmiddel toe en klaar is kees, of zoals het spreekwoordelijk gezegde luidt: “een kind kan de was doen”.

Echter komen er nog een aantal dingen bij kijken wanneer je het beddengoed wilt wassen. Daarom hebben wij met WasmachinePro.nl een handleiding gemaakt met uitleg en handige tips, zodat jij straks weer in een heerlijk fris bedje kunt duiken!

beddengoed wassen

Beddengoed wassen in 5 stappen

Een veelgehoorde vraag bij ons is: “maar hoe was ik nu het beste mijn beddengoed”. Dit is in principe erg eenvoudig, alleen wil je natuurlijk dat de plek waarin je misschien wel de meeste tijd doorbrengt in 24 uur, extra schoon is. Met de volgende 5 stappen slaap jij vanavond in een heerlijk vers bed!

 1. Haal het beddengoed af: Zorg dat je het dekbedovertrek, de kussenslopen, het onderlaken en een eventuele molton van het bed haalt. Het meest frisse is om ze tussendoor niet in de wasmand te doen, maar ze gelijk in de trommel te gooien.
 2. Gooi het beddengoed in de wasmachine: Zoals net gezegd kun je het beddengoed het beste gelijk in de wasmachine doen om nare geurtjes en ongedierte te voorkomen. Een tip is om het beddengoed op te vouwen zodat het minder in elkaar verstrikt raakt.
 3. Doseer het wasmiddel en voeg toe: De ideale hoeveelheid wasmiddel om toe te voegen aan het beddengoed is 35 ml. Doe dit met een zogenoemde doseerbol om een vieze wasmiddellade te voorkomen. Tevens kun je ook wasverzachter toe voegen als je dit wilt. Onze tip is om het niet te doen, omdat dit de vochtafvoer van het beddengoed kan belemmeren.
 4. Kies het juiste wasprogramma: Er zijn tegenwoordig veel wasmachines die het programma “beddengoed” hebben. Wanneer je over dit programma beschikt dan raden wij aan deze te gebruiken. Wanneer dit niet het geval is dan kun je het katoenprogramma gebruiken. Ons advies is om het beddengoed op minimaal 60 graden te wassen, tenzij anders staat aangegeven op het was etiket. Je zou er voor kunnen kiezen om beddengoed met kleur op 40 graden te wassen om de kleur langer mooi te houden, maar weet dat je onder de 60 graden kans hebt dat er bacteriën en schimmels in leven blijven.
 5. Hang het beddengoed uit of doe in de droger: Het beste is om het beddengoed direct na het programma uit te hangen. Zo voorkom je dat het wasgoed en de wasmachine gaan stinken. Ook kreukt het wasgoed minder wanneer je het gelijk uit hangt. Wanneer je de tijd en de ruimte hebt raden wij aan om je beddengoed niet in de droger te stoppen. De ervaring leert ons dat het hierdoor erg gaat kreuken. Wanneer je haast hebt kun je dit trouwens gewoon doen hoor. Zorg wel dat je een kort programma kiest en wanneer je over het antikreuk programma beschikt raden wij je aan deze te gebruiken.

Op hoeveel graden beddengoed wassen

Hoeveel graden beddengoed wassen
Er zijn wasmachines die een speciale wasprogramma’s hebben voor het wassen van het beddengoed

Wanneer je beddengoed gaat wassen is het van belang om de juiste temperatuur in te stellen. Over het algemeen wordt 60 graden aangeraden. Dit is namelijk de perfecte mix tussen het doden van bacteriën en schimmels en tegelijk het beste voor milieu en portemonnee. Wanneer je meer om het uiterlijk geeft dan om hygiëne, kun je ervoor kiezen om je beddengoed met kleur op 40 graden te wassen. Houd hierbij wel rekening dat eventuele bacteriën en schimmels deze temperatuur kunnen overleven.

Wanneer er op het waslabel staat dat je het beddengoed op 90 graden kunt wassen, raden wij je aan om dit zo af en toe eens te doen. Naast dat dit de bacteriën, schimmels en mijten verwijderd, heb je ook geen last van zeepresten en vetluis. Dit zorgt ervoor dat er geen nare luchtjes achterblijven en is beter voor je huid.

Hoe vaak beddengoed wassen

Een mens ligt per 24 uur gemiddeld 7 tot 8 uur in zijn bed, en dit neemt de nodige verontreiniging met zich mee. Bedenk je dat dit een verzamelplaats is voor dode huidcellen, zweet (je zweet gemiddeld 2 liter vocht uit per nacht) en andere viezigheid. Wij raden daarom ook aan om eens per week je beddengoed te verschonen/wassen. Er zijn een aantal uitzonderingen, denk dan aan warme periodes of bij ziekte. In deze gevallen is het verstandig om nog vaker al dan niet dagelijks je beddengoed te verschonen. Het belangrijkste in deze gevallen is om in ieder geval je kussensloop dagelijks te verversen.

Ook is het handig om regelmatig je dekbed en kussens een wasbeurtje te geven. Dit wordt natuurlijk beschermd door je dekbedovertrek en lakens, maar twee keer per jaar is geen overbodige luxe. Een andere tip die wij je kunnen meegeven is om je dekbed zo nu en dan buiten te laten luchten wanneer dit mogelijk is.

Hoe vaak molton wassen

Een molton is een dikkere versie van je hoeslaken die onder je normale hoeslaken ligt. Deze wordt uit ervaring vaak vergeten bij het verschonen. Toch komt een hoop zweet ook in je molton terecht en moet je deze dus ook wassen. Wij raden aan om dit gewoon met je normale beddengoed mee te wassen eens per week, maar wanneer dit niet past of je maar over één molton beschikt kun je dit uitstellen tot twee weken. Ook het molton kun je gewoon in de droger doen. Hierdoor wordt het molton nog net even wat zachter!

(Nieuw) dekbedovertrek wassen

Wanneer je een nieuw dekbedovertrek voor de eerste keer gaat wassen is het handig om dat te doen aan de hand van het volgende stappenplan:

 1. Gebruik een beetje (niet te veel) wasmiddel en bij voorkeur vloeibaar wasmiddel.
 2. Bekijk het was label en kijk welk materiaal het is en op hoeveel graden je dit kunt wassen.
 3. Was het dekbedovertrek binnenste buiten. Zo voorkom je dat de kleuren vaal worden.
 4. Voeg een beetje azijn toe aan het dekbedovertrek. Dit zorgt ervoor dat de overtollige verfresten worden verwijderd.
 5. Kies tot slot voor een spoelprogramma. Dit is nodig om alle overtollige verfresten uit je nieuwe dekbedovertrek te wassen. Slaap lekker!

Kan beddengoed in de droger?

beddengoed in de droger

Vaak is te lezen dat je beddengoed beter niet in de droger kunt doen. Helaas is het in Nederland niet altijd even mooi weer en heeft niet iedereen de ruimte om zijn of haar beddengoed op te hangen. Uit ervaring weten wij dat, wanneer je de juiste keuzes maakt, je beddengoed prima in de droger kan. De voornaamste redenen dat men zegt dat je beddengoed niet in de droger kunt doen zijn: het beddengoed kan krimpen en je beddengoed kan hier extra door gaan kreuken. Door een kort programma te kiezen met antikreuk (wanneer je dit programma hebt) komt je beddengoed prima de droger uit. Sommige drogers hebben zelf een beddengoed programma.

 • Tip! Wanneer je geen antikreuk of beddengoed programma hebt: Stop een schone tennisbal in de droger. Dit gaat het kreuken tegen.

(Donzen) dekbed wassen

Je dekbed kun je dus het beste eens per half jaar wassen, maar hoe doe je dit zonder hem te slopen. Allereerst is het belangrijk dat je dekbed in de wasmachine past. Wanneer dit niet makkelijk gaat raden wij aan om het langs de stomerij te brengen, te kijken naar een grote wasmachine of wanneer je een badkuip hebt, dit hierin te doen met de hand. Wanneer je dekbed moeilijk in de wasmachine past kan dit namelijk de wasmachine slopen of komt het dekbed niet schoon uit de wasmachine.

Wanneer je dekbed wel in de wasmachine past is het belangrijk om goed naar de wasvoorschriften te kijken. Sommige dekbedden kunnen alleen chemisch gewassen worden. Was je dekbed op 30 tot 40 graden met mild wasmiddel. Er zijn ook speciale wasmiddelen voor dekbedden. Wanneer je een vlek wilt verwijderen kun je dit met je normale vlekverwijderaar doen.

Wanneer je een donzen dekbed wilt wassen raden wij je aan om dit te laten doen bij een stomerij. Zo hoef je je geen zorgen te maken. Vaak zijn de kosten hiervoor tussen de €25,- en de €50,- afhankelijk van het formaat en soort dekbed. Als je er toch voor kiest in het zelf te doen houd dan met de volgende punten rekening:

 • Gebruik geen wasverzachter.
 • Was het dekbed op een temperatuur van 30 graden of lager (krimpgevaar).
 • Gebruik mild wasmiddel of speciale dekbed wasmiddel.
 • Laat de wasmachine twee keer spoelen
 • Gebruik geen chloor of bleekmiddelen

Kijk na het wassen het dekbed na op zeepresten. Wanneer je nog zeepresten ziet zitten was je het dekbed opnieuw zonder wasmiddel toe te voegen. Het dekbed kun je vervolgens in de droger doen. Voeg hierbij twee tennisballen toe en klop het dekbed elk halfuur op om het dons weer over het dekbed te verdelen. Door tennisballen in de droger te doen voorkom je namelijk klonten in het dekbed.

Nog vragen over beddengoed wassen? Stel ze gerust en wij zullen jouw vraag zo spoedig mogelijk beantwoorden!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *