kleding met de hand wassen

Kleding met de hand wassen

Voor sommige stoffen moet je de wasmachine helaas ontwijken en moet je het met de hand wassen en soms heb je niet genoeg was om de wasmachine voor op te starten. In dat soort gevallen is het van belang dat je een goede hand was kan doen. Met de hand wassen is helemaal niet zo moeilijk als iedereen denkt en het hoeft ook helemaal niet lang te duren. Ook heeft bijna iedere wasmachine een hand was programma zodat je het niet zelf hoeft te doen. In dit artikel lees je alle tips & tricks om de hand was makkelijker te maken.

kleding met de hand wassen

Wanneer is een handwas noodzakelijk?

Je kunt in het waslabel van een kledingstuk vinden of je het met de hand moet wassen. Een aantal kledingstukken of stoffen zijn sowieso van belang om met de hand te wassen. De kledingstukken en stoffen die je het best met een handwas kunt wassen zijn:

  • Wolle kleding
  • Kleding met leer
  • Kleding gemaakt van kant
  • Bont
  • Kleding gemaakt van zijde
  • BH’s & panty’s
  • Kleding met daarin glitters, pailletten of kralen

Deze type kleding kan namelijk door wrijving in de wasmachine kapotgaan omdat deze hier erg gevoelig voor zijn. Het is dus verstandig zowel voor de kleding als voor de wasmachine om deze met de hand te wassen. Natuurlijk kun je ze wel wassen in de wasmachine en zijn er speciale wasprogramma’s voor, maar toch is dit af te raden. Zeker wanneer je weet hoe makkelijk het is om een simpel handwasje te doen, hieronder leggen we uit hoe je een handwas kunt doen.

Ben je onderweg en is je favoriete shirt vies dan is een handwas ook altijd een uitkomst. Hetzelfde geldt wanneer je op de camping bent, maar hiervoor heb je ook zogeheten camping wasmachines. Dit zijn mini wasmachines die je eenvoudig mee kunt nemen en er snel wasje mee kunt draaien.

Hoe doe je een handwas?

Hieronder hebben we enkele simpele stappen geformuleerd hoe je een handwas doet. Een handwas kun je in speciaal daarvoor bedoelde teiltjes doen, maar een emmer of badkuip werkt ook altijd prima!

1. Maak een sopje

De meeste ruimte om een handwas te doen is in een badkuip. Dit maakt een handwas het makkelijkst. Als je geen bad tot je beschikking hebt kun je dit ook doen in de emmer of de gootsteen. Maak de gootsteen of de emmer die je gaat gebruiken wel altijd goed schoon van tevoren.

Het sopje maak je als volgt: doe lauw water in de badkuip, gootsteen of emmer en vul hem tot je het kledingstuk kan onderdompelen. Voeg vervolgens wasmiddel dat voor een handwas gemaakt is. Doe net als bij een normale was, niet te veel wasmiddel bij de was. Van te veel wasmiddel krijg je namelijk vlekken die achterblijven op je was!

  • Biotex handwas – dit wasmiddel wordt veel gebruikt voor het doen van een handwas. Is op basis van enzymen en bevat geen bleek, wat beter is voor je kleding!

2. Hand wassen

Zorg ervoor dat het water in beweging blijft. Dit doe je door de kleding rustig onder te blijven dompelen. Je kunt beter niet wringen. Je kleding kan hier namelijk door vervormen of beschadigen. Zorg er wel voor dat de sop goed uit het kledingstuk is gespoeld door deze onder te kraan uit te spoelen.

Wanneer er vlekken op je te wassen kledingstuk zitten, gebruik dan voordat je handwas doet onze tips om vlekken te verwijderen. Hierna kun je de handwas dan gewoon doen.

3. De handwas drogen

Druk voorzichtig het meeste vocht uit de kleding en hang vervolgens op aan de waslijn. Wanneer het kledingstuk erg zwaar is geworden kun je hem beter nog even tegen een handdoek uitdrukken en op een nieuwe handdoek laten liggen totdat deze licht genoeg is om op te hangen. Je kleding kan anders uit lubberen. Wollen kleding en jeans moet je überhaupt niet op hangen!

Welke wasmiddel gebruiken voor een handwas

Voor een handwas kun je verschillende soorten wasmiddel gebruiken. Wij raden aan om het wasmiddel van Biotex te gebruiken, deze is erg geschikt voor een handwas. Het wasmiddel is onder andere voorzien van actieve biologische enzymen waarmee je hardnekkige vlekken kunt verwijderen. Ook is heeft dit was middel geen bleek, waardoor de kleuren van je kleren niet aangetast worden. Heb je een spoedje en heb je geen Biotex in huis dan kun je ook je gewone wasmiddel gebruiken, maar gebruik echt een klein beetje! Te veel wasmiddel is niet goed voor het kledingstuk en wanneer je dit er niet goed uitwast kunnen er vlekken achter blijven.


wasmiddel voor hand was

Wanneer je vaker een handwas doet kan het interessant zijn om Biotex te gebruiken. Kies dan voor de groene Biotex deze is geschikt voor de handwas. Biotex is speciaal ontwikkeld voor het verwijderen van vlekken en het behoudt van de kleding, zo zit er geen bleek in Biotex.

biotex vloeibaar

Er is ook vloeibare Biotex die je kunt gebruiken voor de handwas. Het voordeel van vloeibare wasmiddel ten opzichte van waspoeder is dat dit makkelijker oplost in water. Zeker wanneer je een handwas op een lage temperatuur doet.

Handwasprogramma wasmachine

Wanneer het waslabel aangeeft dat het kledingstuk met de hand gewassen moet worden kan je deze ook met het handwasprogramma in de wasmachine laten draaien. Bijna alle moderne wasmachines hebben een handwasprogramma en deze is gemaakt voor stoffen zoals hierboven benoemd. Je kunt dus heel gemakkelijk je handwas met de wasmachine doen.

wasprogramma voor handwas
Dit is het handwasprogramma van de wasmachine

Het verschilt per wasmachine hoe het handwasprogramma heet, dit kan hand/wol bijvoorbeeld zijn. Het wasprogramma draait in ongeveer 30 minuten een volledige was van 30 graden. Wil je liever kouder wassen dan kun je dit zelf handmatig invoeren, kies dan voor 20 graden of gewoon koud. Ook kun je nog het toerental aanpassen, dit is handig wanneer je echt heel kwetsbaar wasgoed hebt.

FAQ: Veelgestelde vragen over kleding met de hand wassen

Mocht je nog vragen hebben over het wassen van de kleding met de hand dan kun je ons altijd een berichtje sturen of een reactie hieronder achterlaten. We krijgen wel vaker vragen binnen, de meest gestelde vragen hebben we hieronder beantwoord:

Hoe warm moet het water voor mijn handwas zijn?

Het water moet lauwwarm zijn. De stoffen die met de hand gewassen moeten worden zijn namelijk vaak maar geschikt tot 30 graden. Let dus goed op dat je het water niet te warm doet, want je kleding kan hierdoor krimpen of beschadigen.

Kan een handwas ook in de wasmachine?

Wanneer op het waslabel aangegeven staat dat je het kledingstuk met de hand moet wassen. Kun je tegenwoordig het handwasprogramma van de wasmachine ook gebruiken. Deze is namelijk gemaakt om delicate stoffen of kleding met kralen of pailletten te wassen

Is het handig om meerdere kledingstukken tegelijk te wassen?

Ja dit kan zeker. Sorteer je was dan wel altijd eerst op kleur en materiaal zodat je geen vale kleuren krijgt of andere kleuren op je witte blouse. Houdt wit bij wit-zwart bij zwart en kleur bij kleur.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *