wasmachine verhuizen

Wasmachine verhuizen of vervoeren doe je zo!

Een wasmachine verhuizen is niet zo eenvoudig als het klinkt. Wasmachines zijn zwaar, dus het verplaatsen ervan kan lastig zijn. Vaak staat een wasmachine ook nog op een hogere verdieping en daardoor dien je de wasmachine veilig op een trap te kunnen tillen. In dit bericht lees je tips hoe je een wasmachine veilig kunt te verplaatsen en hoe je dit het best kunt doen. Met deze tips voorkom je dat je onnodig schade aanricht en dat je jezelf niet bezeert.

wasmachine verhuizen

Kun je een wasmachine tillen en hoe zwaar is deze?

Voordat je een wasmachine optilt is het belangrijk om te weten dat een wasmachine gemiddeld zo’n 60 tot 80 kilo weegt. Afhankelijk van de grootte van het apparaat kan een wasmachine dus meer dan 80 kilo wegen. Je kunt wel voorstellen dat wanneer je dit in je eentje moet doen dit een zware klus gaat worden, daarnaast is het moeilijk om de wasmachine goed beet te pakken. We raden daarom aan om een wasmachine altijd met ze tweeën te tillen

Veel wasmachines zijn extra zwaar gemaakt met een betonblok of andere zware onderdelen. Dit wordt gedaan omdat een wasmachine stevig op de grond moet staan. Is een wasmachine niet verzwaard en te licht dan zal het apparaat gaan bewegen tijdens het centrifugeren. Dat een wasmachine gaat wandelen wil je voorkomen en daarom is een wasmachine extra verzwaard. Het is mogelijk om de betonblok in de wasmachine te verwijderen, maar wij raden af dit te doen. Het kan ten eerste een moeilijk klusje zijn en het is makkelijk om een wasmachine te vervoeren met onze tips!

Tegenwoordig zijn er ook wasmachines die voorzien zijn van een waterzak die gevuld wordt met water en zo de wasmachine automatisch verzwaard. Dit is speciaal gedaan om het vervoeren en verhuizen van de wasmachine makkelijker te maken. In vergelijking met een betonblok scheelt dit toch al snel 20 kilo!

Wasmachine tillen met spanband voor meer grip

Vaak is het gewicht van de wasmachine nog niet het probleem. Zeker niet wanneer je met twee personen een wasmachine gaat vervoeren. Het grootste probleem is dan ook het formaat en de grip van de wasmachine. Een wasmachine heeft weinig goede punten om het apparaat goed beet te pakken. Aan de achterzijde van de wasmachine kun je de wasmachine tillen aan het blad, maar wanneer deze kapot is of versleten vervalt ook dit weg. Wel kun je met een spanband extra grip creëren.

Met een spanband kun je het tillen van de wasmachine wat vergemakkelijken. Door een met een spanband een lus te maken kun je deze lus gebruiken om de wasmachine op te tillen. Er zijn ook zogeheten verhuisbanden waarmee je een soort harnas maakt en het gewicht goed kunt verdelen.

Mocht je toch een wasmachine in je eentje moeten tillen dan is er nog een ander handig trucje met een spanband. Hiervoor heb je een trapsteekwagen en een spanband nodig. Zet de wasmachine op de steekwagen en maak de wasmachine vast met de spanband. Die doe je door de spanband door de steekwegen te halen en vervolgens om de wasmachine en dan goed aan trekken, doe dit vervolgens met twee spanbanden. Staat de wasmachine stevig, dan loop je hem zo naar beneden!

trapsteekwagen

Trapsteekwagen – alleen een wasmachine tillen

Met een trapsteekwagen kun je zware apparaten en spullen eenvoudig in je eentje van boven naar benden via de trap vervoeren. Handig wanneer je in je eentje een wasmachine moet tillen, erg ergonomisch.

Hoe kun je het best de wasmachine tillen op de trap

Het best kun je een wasmachine tillen op de trap met een trapsteekwagen, maar wanneer je dit niet hebt kun je dit ook prima doen met wat spierballen. Het makkelijkste is om dit te doen met ze tweeën. Eentje tilt aan de bovenzijde van de wasmachine en de ander aan de onderzijde. Ga je naar beneden dan bepaald de onderste persoon het tempo en de richting. Naar boven bepaald de bovenste persoon dit. Gebruik onderstaande stappenplan om de wasmachine te tillen op de trap:

 1. Ontkoppel de wasmachine.
 2. Zorg dat er geen water meer in de wasmachine zit (leeg dit via het filter van de wasmachine).
 3. Verwijder de slangen die verwijderd kunnen worden.
 4. Knoop of tape losse snoeren vast.
 5. Zet de trommel vast met de transportbouten.
 6. Kantel de wasmachine naar achteren met de deuropening naar boven gericht.
 7. De onderste tiller pakt vervolgens de wasmachine aan de onderkant beet.
 8. De bovenste tiller pakt de wasmachine beet aan de achterzijde van het bovenblad.
 9. Til vervolgens de wasmachine naar beneden en doe dit stap voor stap.

Extra tips om de wasmachine veilig te tillen op de trap

 • De juiste houding: houdt je rug recht en buig tijdens het tillen een beetje door je knieën.
 • Communicatie is belangrijk: til je de wasmachine van de trap naar beneden, zorg dan dat de onderste tiller het tempo aangeeft en de richting. Ga je de trap op dan is de bovenste tiller de leider.
 • Doe rustig aan: begin je moe te worden neem dan rust en laat de wasmachine op je been rusten.
 • Achterste pootjes bij neerzetten: zet de wasmachine neer op de achterste pootjes, haal dan je handen weg en kantel de wasmachine dan weer terug op de voor pootjes.
 • Gebruik transportbouten: gebruik transportbouten om de trommel van de wasmachine vast te zetten. Door de trommel vast te zetten voorkom je beschadigingen.
 • Vergeet het water niet uit de wasmachine te halen: er blijft altijd een beetje water in de wasmachine zitten. Dit kun je eenvoudig verwijderen met het kraantje aan de voorzijde bij het filter. Haal je het water niet uit de wasmachine dan kan het water uit de wasmachine komen tijdens het tillen.
 • Check vooraf het blad van de wasmachine: een wasmachine is op te tillen aan de achterzijde van het blad. Controleer voordat je de wasmachine optilt of dit blad nog heel is en stevig. Oude wasmachines kunnen en verouderd blad hebben dat kapot kan gaan.

Handige hulpmiddelen om een wasmachine te verhuizen

Er zijn veel hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het verhuizen van de wasmachine. Hoewel dit niet nodig is kan dit de klus wel makkelijker en veiliger maken. Wanneer je een wasmachine vaker moet verhuizen raden we deze hulpmiddelen zeker aan! Hieronder vind je hulpmiddelen waarmee je makkelijk een wasmachine kunt verhuizen.

trapsteekwagen

Trapsteekwagen

Met een trapsteekwagen kun je zware meubelen en apparatuur vervoeren op de trap. Ideaal om met zo’n steekwagen wasmachines te verhuizen. Zowel geschikt voor naar boven op de trap als naar beneden.

wasmachine verhuiszak

Wasmachine verhuiszak – Handig voor meer grip!

Met een wasmachine verhuiszak creëer handige handgrepen om de wasmachine op te tillen. Ook zorgt zo’n wasmachine verhuiszak voor bescherming tijdens het verslepen hiervan.

wasmachine tillen met spanband

Spanbanden

Spanbanden mogen ook niet ontbreken. Je kunt met spanbanden de wasmachine tillen en er handgrepen mee creëren. Ook zijn spanbanden nodig om de wasmachine vast te zetten wanneer je de wasmachine in de auto gaat vervoeren.

Waarschijnlijk heb je ze al maar vergeet ook geen handschoenen mee te nemen. Liefst handschoenen met veel grip en een dikke beschermingslaag. Het bovenblad van een wasmachine kan scherp aanvoelen, zeker wanneer je de wasmachine met volle gewicht in je handen hebt.

Hoe het best een wasmachine vervoeren in auto

Is het gelukt om de wasmachine los te koppelen en hem van de trap naar beneden te vervoeren? Dan moet je hoogstwaarschijnlijk de wasmachine nog vervoeren in de auto. Zorg hierbij dat de achterbak van je auto leeg is en dat eventueel de banken plat liggen. Leg dan vervolgens zachte kleden en dekens neer om krassen en deukjes aan de wasmachine te voorkomen.

Het handigste is om dan de wasmachine zijn zij te vervoeren. De wasmachine is zo het makkelijkst om door te schuiven en je voorkomt zo beschadigingen aan de deksel of achterzijde. Zet vervolgens de wasmachine goed vast met spanbanden. Check of de wasmachine volledig vast zit, zodat deze niet kan schuiven. Je kunt ook – wanneer je deze hebt – gebruik maken van een aanhanger (geen grote fietsendrager, bagagerek of dakdrager!). Zorg ervoor wel voor dat deze geschikt is voor het gewicht van een wasmachine en zet deze goed vast.

Mocht je nog vragen hebben of advies nodig hebben bij het verhuizen van de wasmachine laat het ons dan weten. Bij het kopen van een nieuwe wasmachine wordt deze vaak geleverd en geinstalleerd! Bekijk hier de beste wasmachines van dit moment!

Vergelijkbare berichten