wat is bonte was

Wat is bonte was en moet je het wassen?

Bonte was is een term die je vaak tegenkomt op wasvoorschriften of wasmiddelverpakkingen. Het verwijst naar een waslading die bestaat uit kledingstukken van verschillende kleuren en materialen die samen gewassen kunnen worden zonder dat de kleuren uitlopen. In deze blog leer je meer over bonte was en geven we je tips voor het correct wassen van deze kledingstukken.

Wat betekent bonte was?

Bonte was omvat kledingstukken die gekleurd zijn, maar niet extreem verkleuren. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld witte was, waar geen gekleurde items bij mogen, omdat deze de witte was kunnen verkleuren, of de donkere was, die voornamelijk uit donker gekleurde kleding bestaat om kleurtransfer te voorkomen.

Hoe herken je kledingstukken geschikt voor de bonte was?

  1. Controleer het label: Kijk op het waslabel van je kleding voor aanwijzingen of het veilig is om met andere gekleurde kleding te wassen.
  2. Wees voorzichtig met nieuwe kleding: Nieuwe kleding, vooral diep gekleurde zoals jeans of rode kleding, kan in de eerste wasbeurten nog verf afgeven. Was deze eerst apart of met vergelijkbare kleuren.
  3. Gebruik kleurvangers: Als je twijfelt of iets kleur afgeeft, kun je een kleurvanger doekje toevoegen aan de was. Dit doekje vangt losgelaten kleurdeeltjes op en voorkomt dat ze op andere stoffen terechtkomen.

Tips voor het wassen van bonte was

Kies het juiste wasmiddel

Gebruik een wasmiddel dat geschikt is voor gekleurde was om te voorkomen dat de kleuren vervagen. Sommige wasmiddelen zijn specifiek ontworpen om kleuren te beschermen en helder te houden. Meer informatie over welk wasmiddel je moet kiezen, vind je op onze pagina over wasmiddelen voor poeder of vloeibaar in verschillende vakjes.

Was op de juiste temperatuur

De meeste bonte was kan gewassen worden op 30-40 graden Celsius. Hogere temperaturen kunnen kleuren doen vervagen en zijn vaak niet nodig tenzij de kleding erg vuil is of specifieke instructies op het label dit aanbevelen.

Gebruik het juiste programma

Moderne wasmachines hebben vaak een specifiek programma voor bonte was. Dit programma is ontworpen om de kleding zacht te behandelen en het risico op kleurdoorloop te minimaliseren. Het is belangrijk om de machine niet te vol te laden, zodat de kleding goed kan bewegen en de wasmiddelen effectief werken.

Droog de kleding zorgvuldig

Vermijd waar mogelijk de droger, omdat intense hitte kleuren kan doen vervagen en stoffen kan beschadigen. Hang gekleurde kleding uit om te drogen, maar vermijd direct zonlicht dat kleuren kan bleken. Als je toch een droger gebruikt, kies dan voor een programma met lage temperatuur.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je bonte was schoon en helder blijft, was na was. Goed zorg dragen voor je gekleurde kleding betekent dat je langer van je favoriete stukken kunt genieten zonder dat ze hun charme verliezen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *