oorzaken van wasmachine die herrie maakt

Wasmachine maakt herrie

Een wasmachine is nooit volledig stil, maar als deze meer herrie maakt dan anders, of de wasmachine gaat vreemde geluiden maken. Dan kan er meer aan de hand zijn. In dit artikel bespreken we de oorzaken en de bijbehorende oplossingen.

oorzaken van wasmachine die herrie maakt

Oorzaken van herrie uit de wasmachine

  1. Bonkende herrie
  2. Waterleiding
  3. Gierende herrie
  4. Waterpas
  5. Tikkende herrie
  6. Samsung kalibratie
  7. Trillingsdempers voor minder herrie

1. Bonkende herrie uit wasmachine

Bij een bonkend geluid is het handig om als eerst te kijken of de transportbouten weg zijn. Deze kun je vinden aan de achterzijde. Als het bonkende geluid zich alleen voordoet bij het centrifugeren is het goed om de schokdempers na te kijken. Vervang deze op tijd om ergere problemen te voorkomen. Als je nog garantie hebt, neem dan contact op met de fabrikant. Als de garantie is verlopen kun je een monteur bellen.

2. Waterleiding

Als je getik hoort wat uit de waterleiding lijkt te komen dan heb je last van waterslag. In dat geval zit er te veel lucht in de leiding. Je kunt dit oplossen door een waterslagdemper te kopen en deze te monteren. Dit doe je door de hoofdkraan dicht te draaien en de demper met een T-stuk tussen de watertoevoer en de wasmachine te plaatsen. Mocht je dit niet zelf kunnen, bel dan even een loodgieter

3. Gierende herrie uit wasmachine

Wanneer je tijdens het centrifugeren een piepend of gierend geluid hoort dan kan het zomaar zo zijn dat de lagers van jouw wasmachine versleten zijn. Je kunt dit altijd zelf testen door handmatig de trommel rond te draaien. Gaat dat stroef, dan kan je het beste de lagers vervangen. Voor dit probleem geldt het zelfde als voor het bonkende geluid. Val je nog binnen de garantie, neem contact op met de fabrikant. Is deze verlopen bel je de monteur.

4. Waterpas

Wanneer je wasmachine tijdens dat deze draait erg wiebelt dan is het verstandig om deze met behulp van een waterpas recht te zetten. Door aan de onderkant aan de stelvoetjes te draaien kun je de wasmachine eenvoudig rechtzetten. Het kan zijn dat de moertjes na verloop van tijd weer losser komen te zitten en je het proces moet herhalen. Hoe je de Samsung wasmachine kan kalibreren lees je in ons artikel Samsung wasmachine kalibreren.

5. Tikkende herrie uit wasmachine

Wanneer je een tikkend geluid uit de wasmachine hoort komen heeft dit vaak te maken met kleine voorwerpen die vanuit het filter in de trommel terecht komen. Maak daarom regelmatig het filter schoon. Meer informatie hierover kun je vinden in het artikel over ……….. Als het filter leeg is, dan zijn het waarschijnlijk ritsen of knopen die af en toe tegen het deurtje komen. Niks ernstigs dus!

6. Samsung kalibratie

Samsung wasmachines moet je kalibreren voor gebruik. Dit zorgt er voor dat de wasmachine minder herrie maakt. Meestal doet de monteur dit al voor je en hoef je er niet naar om te kijken. Het kan voorkomen dat de stelpootjes iets verschuiven door het centrifugeren en in dat geval moet je het proces herhalen. Zet dan eerst je wasmachine weer waterpas doormiddel van de stelpootjes en druk op kalibreren. Dit neemt drie minuten in beslag. Een handleiding voor het kalibreren van jouw Samsung wasmachine kun je hieronder vinden

Samsung wasmachine kalibreren

7. Trillingsdempers voor minder herrie

Een laatste optie bij het hebben van geluidsoverlast is het gebruik van trillingsdempers. Dit zijn rubberen dopjes die je onder de poten kunt plaatsen. Enige keerzijde is dat, wanneer je de trillingsdempers niet goed gebruikt, kan de wasmachine meer herrie gaan maken. In ons artikel over trillingsdempers kun je lezen wanneer je ze wel moet gebruiken en wanneer niet.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *