Wasmachine centrifugeert niet

Wasmachine centrifugeert niet

Heb je problemen met de met de wasmachine omdat deze niet centrifugeert? In dit blog gaan wij jouw helpen! Dit probleem is de meest voorkomende in de wereld van wasmachines. Gelukkig is de oplossing vaak eenvoudiger dan gedacht. Benieuwd naar de mogelijke oplossingen? Lees dan verder!

Eenvoudige oplossingen

In de meeste gevallen is er geen man overboord en kun je het probleem makkelijk zelf oplossen. Hieronder som ik de meest voorkomende problemen en de daar bijhorende oplossingen voor je op:

  • Verstopte filter bij de pomp

Deze oorzaak komt het meest voor wanneer je wasmachine niet centrifugeert. De wasmachine pompt niet af en dit komt door een verstopt filter. Dingen als haar, pluisjes of muntjes kunnen deze filter verstoppen. Hieronder volgt een stappenplan om het filter schoon te maken:

Filter wasmachine
Het filter van de wasmachine is vaak rechtsonder achter een luikje te vinden.
  1. Schakel de wasmachine uit en haal de stekker uit het stopcontact.
  2. In de onderste rand bevindt zich vaak een klepje waar de pomp achter zit en achter dit klepje zit vaak een afvoerslangetje.
  3. Plaats een bakje voor de wasmachine en laat deze leeglopen via het slangetje. Blijf in de buurt, want er kan best veel water uit lopen!
  4. Draai nadat de machine leeg het filter los en maak deze schoon.
  5. Plaats het filter weer terug in de wasmachine.
  • De schoep van de afvoerpomp is geblokkeerd

Zojuist heb je gekeken naar het filter. Als hier het probleem niet ligt, dan ligt het waarschijnlijk aan de schoep. Deze kan door haren of pluis geblokkeerd zijn en hierdoor kan deze niet meer vrij bewegen. De schoep kun je achter het filter vinden en ziet er uit als een propeller. Als de schoep niet vrij kan bewegen, verwijder dan het pluis, haren of eventueel andere voorwerpen zodat de vin weer beide kanten op kan draaien.

  • De koolborstels zijn versleten

Als de koolborstels versleten zijn kun je een monteur bellen, of als je de handen uit de mouwen wilt steken, deze zelf vervangen. Dit probleem kan je herkennen aan het feit dat de trommel niet meer draait terwijl het schermpje het wel nog doet. Hieronder een video waarin je kunt zien hoe je de koolborstels moet vervangen:

Koolborstels vervangen van wasmachine
  • Water wordt na schoonmaken van filter en schoep nog steeds niet afgepompt

Als je na het schoonmaken van het filter en de schoep nog steeds met overtollig water in de trommel blijft zitten dan is waarschijnlijk de afvoerslang geblokkeerd. De afvoerslang kun je vinden aan de achterkant van de wasmachine. Deze pompt het water weg de afvoer in. Controleer deze op een knik of een verstopping en het probleem zou verholpen moeten zijn.

  • De motor is kapot

In dit geval moet je zeker een monteur bellen, of een nieuwe wasmachine aanschaffen. Dit is het minst gunstige geval en helaas hebben wij geen simpele tips om dit te verhelpen.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, stel ze dan gerust en wie weet kan ik je helpen! Ga je toch voor een nieuwe wasmachine? Lees dan onze onafhankelijke artikelen!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *