zweetgeur uit kleding

Zo haal je zweetgeur uit kleding

Iedereen heeft er wel eens last van, die vervelende zweetgeur die in je kleding zit. Hoe krijg je deze zweetgeur uit kleding? Is een vraag die bij ons vaak de revue passeert. Met de tips die wij in dit artikel delen is die nare zweetgeur verleden tijd!

zweetgeur uit kleding
Check altijd je kleding op vieze luchtjes, vaak heb je het zelf niet eens door dat er een flinke zweetlucht om heen hangt.

Hoe krijg je zweetlucht uit kleding?

Allereerst is het belangrijk om te weten waar deze zweetlucht nou precies vandaan komt. De zweetlucht wordt veroorzaakt door melkzuurbacteriƫn. Deze gaan pas vies ruiken enige tijd na het transpireren. Het is dus belangrijk om een kledingstuk zo snel mogelijk na het dragen te wassen zodat deze melkzuurbacteriƫn niet de kans krijgen.

Om de zweetgeur makkelijker uit je kleding te krijgen hebben wij de volgende tips voor je:

 1. Gebruik azijn: Laat je kleding een nachtje weken in een emmer azijn. Doe hierna de kleding in de wasmachine en je zweetlucht is uit je kleding.
 2. Maak gebruik van Dettol: Maak een mengsel van Ć©Ć©n derde Dettol en twee derde water. Doe je kleding gedurende minimaal Ć©Ć©n tot maximaal drie uur in dit mengsel en was vervolgens in de wasmachine. Dit helpt ook tegen gele vlekken in witte kleding. Wel zijn er verhalen dat de kleding kan verkleuren dus test dit altijd eerst met een onschuldige doek of oud kledingstuk.
 3. Gebruik soda: Je kunt je kleding voordat je het gaat wassen een uurtje laten weken in een emmer met sodawater. Hierna kun je de was gewoon in de wasmachine wassen. Pas op met gekleurde was. Soda kan namelijk de kleur van je kleding aantasten. Laat gekleurde was dus niet langer dan een uur in sodawater staan of nog beter, maak gebruik van onze andere twee tips.

LET OP! Doe nooit wol of zijde in sodawater!

Extra tip: Een snellere optie is om Dettol met water te mengen in een spuit en dit in de oksels van het desbetreffende kledingstuk te spuiten. Even laten intrekken, in de wasmachine doen en je kledingstuk ruikt weer fris.

Als je gebruik hebt gemaakt van deze tips en je was stinkt nog steeds dan kan het zomaar zo zijn dat je vetluis in de wasmachine hebt zitten. Lees ons blog wasmachine stinkt om deze nare lucht uit je wasmachine te krijgen.

Hoe krijg je zweetgeur uit sportkleding

zweetgeur uit sportkleding
Sportkleding kan ook gaan stinken doordat je wasverzachter gebruikt of te veel wasmiddel

Voor de meeste mensen is dit geen onbekend verhaal. Je komt thuis van het sporten en je sportshirt ruikt enorm naar zweet. Erg vervelend en vaak blijven deze geuren ook na het wassen nog in de kleding zitten. Om dit te voorkomen en te verhelpen hebben wij een aantal tips voor je zodat zweetgeur in je sportkleding verleden tijd is.

 1. Veel mensen zijn geneigd om net even wat meer wasmiddel bij de sportkleding te doen. Geen gekke gedachte alleen is het goed om te weten dat wanneer je dit doet, er zeepresten achterblijven en daarbij ook dode huidcellen. Daardoor komen er meer bacteriƫn in je kleding die de zweetgeur veroorzaken. Gebruik dus niet meer wasmiddel dan normaal!
 2. Gebruik geen wasverzachter voor je sportkleding. Wasverzachter legt een laagje over de kleding waardoor het minder vocht af kan drijven. Ook kan de elasticiteit van de sportkleding minder worden.
 3. Wat je wel moet doen is het direct wassen van je sportkleding. Doe je kleding binnenstebuiten en was op 30 of 40 graden de kleding schoon.
 4. Wanneer je liever wat meer sportkleding op spaart kun je deze het beste buiten ophangen tot je gaat wassen. Dit zorgt ervoor dat de kleding kan luchten en minder zweetgeur kan ontwikkelen.
 5. Gebruik azijn! Laat je sport was een nachtje weken in azijn. Was ze de volgende dag gewoon met je sportprogramma. De onaangename geurtjes verdwijnen hierdoor als sneeuw voor de zon!

Zweetgeur uit kleding zonder te wassen

Soms heb je haast en geen tijd om je stinkende shirtje te wassen. Ook kun je sommige kleding niet wassen of wil je niet te vaak wassen. Om die reden hebben wij een aantal tips waarmee je zweetlucht uit kleding haalt zonder deze te wassen.

 1. Kleding in de vriezer leggen: Wanneer je geen tijd hebt om je favoriete shirt te wassen kun je deze in een plastic zak in de vriezer leggen voor 5 tot 8 uur. Laat het ontdooien aan een kledinghanger en de zweetgeur is zo goed als uit je kleding. Dit komt omdat de bacteriƫn deze temperatuur niet kunnen overleven. Wellicht zal niet de volledige zweetgeur verdwenen zijn, maar het moet goed genoeg zijn om hem te kunnen dragen.
 2. Breng het kledingstuk naar de stomerij: Wanneer je een delicate stof hebt die naar zweet ruikt kun je deze het beste laten stomen. Als op het waslabel staat aangegeven dat je het kledingstuk alleen mag stomen moet je dit ook doen. Anders kan het zomaar zo zijn dat je het kledingstuk kunt weggooien. Wanneer je niet precies weet wat het was symbool is voor stomen kun je dit artikel lezen over wassymbolen.

Zweetvlekken verwijderen uit kleding

Die nare vlekken onder je oksels geven je zelfvertrouwen niet persƩ een boost. Om deze vlekken te voorkomen hebben wij een aantal tips. Het is goed om te weten dat zweet in feite geen kleur heeft en dat de vlekken worden veroorzaakt door een combinatie van bacteriƫn, zweet en deodorant.

 1. Om te voorkomen dat er lelijke vlekken onder je oksels komen is het zaak om niet te veel deodorant te gebruiken. Hoe meer je gebruikt hoe erger de vlekken worden.
 2. Drink minder cafeĆÆne houdende dranken. Door cafeĆÆne gaat je lichaamstemperatuur en bloeddruk namelijk omhoog. Dit heeft als gevolg dat je meer gaat zweten.
 3. Ook letten op je eten is een belangrijke factor. Rood vlees, verwerkte producten, zoetigheid en fastfood zorgen ervoor dat je meer gaat zweten. Je lichaam moet namelijk harder zijn best doen om deze voedingsmiddelen te verteren. Het beste kun je veel water drinken, calciumrijk voedsel eten, veel fruit eten en zorgen dat je voldoende vitamines binnen krijgt.
 4. Als je van nature sneller zweet dan kun je het beste linnen of katoenen kleding dragen. Ook kun je het beste wat ruimere kleding dragen. Hierdoor komt er meer lucht bij je oksels.

Gele vlekken uit witte kleding

zweetvlekken verwijderen
Was schoon, maar toch gele vlekken in je witte shirt? Lees hieronder hoe je dit oplost.

Het staat niet charmant als je een wit shirt aan hebt met gele vlekken onder je oksels. Gelukkig zijn deze vlekken goed te behandelen. Wel is het belangrijk om deze vlekken zo snel mogelijk te behandelen. Dan is het namelijk een stuk gemakkelijker om die gele vlekken uit witte kleding te verwijderen. Wanneer de kleding nog nat is van het zweet kun je deze onder de koude kraan uitspoelen en moet een simpele was zijn werk doen. Wanneer het zweet al is opgedroogd en er een gele kring is ontstaan kun je dit verhelpen met de volgende tips:

1. Zweetvlekken uit witte kleding verwijderen:

Meng een kopje azijn met twee kopjes warm water in een teil en leg de zweetvlek in dit mengsel. Laat 30 minuten weken en maak ondertussen een tweede mengsel. Dit tweede mengsel bestaat uit: Ć©Ć©n eetlepel waterstofperoxide, een half kopje baking soda en een eetlepel zout. Roer dit tot een gladde massa en leg een handdoek op een vlak oppervlakte. Leg vervolgens het kledingstuk op de handdoek en smeer het mengsel op de zweetvlekken. Laat dit 20 minuutjes intrekken en was de kleding in de wasmachine.

2. Gele zweetvlekken uit witte kleding verwijderen

Ook voor de meest vervelende zweetvlekken is een trucje die in de meeste gevallen succesvol is. Je keert het kledingstuk binnenstebuiten en legt het op een vlak oppervlakte. Meng in een kom een eetlepel Dreft, baking soda en waterstofperoxide.Roer dit goed door elkaar en smeer uit over de gele vlekken. Gebruik een tandenborstel om het goedje in de vlek te borstelen en laat hierna een uur liggen. Was hierna het kledingstuk in de wasmachine en in 9 van de 10 gevallen zal de gele vlek uit de witte kleding verwijderd zijn.

 • Let op!! Gebruik waterstofperoxide alleen bij witte kleding. Bij gekleurde kleding waterstofperoxide vervangen door koud water.

Mocht je nog vragen hebben over zweetvlekken of andere vragen omtrent wassen en dergelijke, vraag ze gerust en wij beantwoorden de vraag zo snel mogelijk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *