Transportbouten wasmachine

Misschien heb je ze wel eens gezien: opvallende plastic bouten die ervoor moeten zorgen dat onder meer de wasmachinetrommel niet kan draaien. Het gaat hier om zogeheten transportbouten. Zoals de naam al doet vermoeden worden ze toegepast om de wasmachine op een veilige manier te kunnen vervoeren en deze te beschermen tegen schade.

โ„น๏ธ (Zeker weten of we het over dezelfde tansportbouten hebben? Bekijk hier een voorbeeld bij Bol.com)ย 

Waarom transportbouten in je wasmachine?

Laten we beginnen met de vraag waarom er eigenlijk transportbouten in je wasmachine zitten. Transportbouten worden ook wel vervoersbouten genoemd en worden eigenlijk enkel gebruikt als je de wasmachine verhuizen gaat. Denk hierbij aan verhuizing, maar ook wanneer je een wasmachine net hebt gekocht zijn er transportbouten te vinden in de wasmachine.

De transportbouten worden vastgeschroefd, waardoor de wastrommel niet meer kan draaien en heen en weer geschud kan worden. Kan dit wel, dan is er kans dat de trommel en dus je wasmachine flink beschadigd. Het toepassen van transportbouten bij het vervoeren van je (nieuwe) wasmachine is dus sterk aan te raden.

Transportbouten verwijderen voor gebruik

Voor je je wasmachine aanzet is het heel belangrijk om de transportbouten te verwijderen, anders kan de trommel niet draaien. Het kan enorme schade veroorzaken als je de transportbouten laat zitten terwijl je de wasmachine aanzet: dit gaat verder dan een enkel krasje of deukje. Volg daarom onderstaande stappen om de transportbouten eerst te verwijderen:

 1. Controleer in de gebruiksaanwijzing van je wasmachine waar de transportbouten te vinden zijn (bijna bij alle wasmachine modellen, waaronder bovenlader wasmachine, aan de achterzijde)
 2. Schroef ze eruit (meestal wordt er een steeksleuteltje bij geleverd)
 3. Dubbelcheck of ze er allemaal uit zijn
 4. Berg ze op, op een plek waar je ze niet vergeet

Met name dat laatste blijkt een belangrijke tip: bijna iedereen die ons berichtte over transportbouten kwam met de boodschap dat hij of zij ze kwijt geraakt is. Bekijk hier meer informatie over hoe een wasmachine aansluiten.

Transportbouten kwijt

Zoals we daarnet al aangaven kan het natuurlijk voorkomen dat de transportbouten kwijt geraakt zijn. Denk nu niet; laat dan maar. Het blijft noodzaak om te zorgen voor goede transportbouten voor de wasmachine gaat verplaatsen. Er zijn tal van manieren om alsnog aan transportbouten te komen: zo kun je contact opnemen met de winkel waar je de wasmachine hebt gekocht รณf kun je in sommige gevallen zelfs bij de fabrikant aankloppen om erachter te komen welke je nodig hebt.

Transportbouten kopen: let op merk

Het is goed om te melden dat elk merk vaak zijn eigen type transportbouten hanteert. Dus naast de locatie kan ook het type vervoersbouten verschillen. Let daarom bij transportbouten kopen altijd goed op de compabiliteit met het merk. Als je bijvoorbeeld kijkt bij fabrikanten zelf, noemen zij hun eigen merk in de benaming van de transportbouten. Een paar voorbeelden:

 • AEG Transportbouten
 • Samsung Transportbouten
 • Transportbouten wasmachine Bosch

Tip: zoek altijd met het woordje wasmachine รฉn het merk bij webshops om de juiste varianten te vinden. Een extra kijkje in de gebruiksaanwijzing van de wasmachine kan geen kwaad: vaak vind je hier ook een illustratie van de vervoersbouten.

FAQ: veelgestelde vragen over wasmachine transportbouten

Waar vind je de transportbouten in de wasmachine? Heeft elke wasmachine andere transportbouten? Deze en veel andere vragen krijgen we zo nu en dan binnen. Alle vragen die te maken hebben met deze vervoersbouten hebben we gebundeld in onderstaande FAQ.

๐Ÿ’ง Waar vind ik de transportbouten in mijn wasmachine?

De locatie is afhankelijk van het type wasmachine en het merk. Bekijk de gebruiksaanwijzing van de wasmachine om de locaties te vinden.

๐Ÿ’ง Mijn transportbouten zijn kwijt, wat nu?

Je kunt in veel gevallen een nieuw setje vervoersbouten kopen. Zoek wel op het merk van je wasmachine, zodat je de juiste koopt.

๐Ÿ’ง Waarom zijn er wasmachine transportbouten?

Deze vervoersbouten zorgen ervoor dat de wasmachinetrommel niet meer kan trillen en schudden tijdens het vervoeren van de wasmachine. Hiermee wordt schade beperkt.

๐Ÿ’ง Wat als ik vergeten ben om de wasmachine transportbouten eruit te draaien?

Je wasmachine kan kapot gaan als je hem aanzet zonder de transportbouten er eerst uit te hebben gehaald. Dubbelcheck dit daarom altijd bij een nieuwe wasmachine.

Loop jij nog met een specifieke vraag en geeft bovenstaande FAQ geen antwoord op jouw vraag? Stel hem dan gerust in onderaan de pagin!

1 reactie op “Transportbouten wasmachine”

 1. Anoniem

  Goedemiddag,

  Ik heb per ongeluk 1x mijn wasmachine laten draaien terwijl de transportbouten er nog opzaten.

  Is mijn trommel nu beschadigd?

  Groet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.