zwarte was wassen

Zwarte was wassen, zo houd je je zwarte was zwart

Je kent het wel, je hebt net een nieuw zwart shirt, maar na twee keer wassen is die al een beetje vaal geworden. Je zwarte was goed zwart houden is moeilijker dan je denkt. Om die reden vertellen wij jouw wat je er aan kunt doen om je zwarte was goed zwart te houden!

zwarte was wassen
Voorkom dat je zwarte kleding vaal wordt en lees hieronder de tips om je kleding zwart te houden!

Wat is donkere was precies?

Donkere of zwarte was is al het wasgoed dat een zwarte, donkerblauwe, donkerrode, donkerbruine, donkergrijze, donkergroene of donkerpaarse kleur heeft en effen van kleur is. Iedere kleur die erg donker is kan bij de donkere was en deze kun je tegelijkertijd met je zwarte wasgoed wassen. Om je donkere, maar ook je lichtere kleding mooi te houden kun je deze het beste niet met elkaar wassen. De donkere kleuren kunnen namelijk afgeven op de lichtere T-shirts en de donker gekleurde shirts kunnen hierdoor eerder vaal worden.

Wanneer je niet zoveel tijd hebt of maar weinig was, dan kun je een Colour Catcher doekje gebruiken en deze toevoegen aan je was waar zowel donkere als lichte kleuren in zitten. Dit voorkomt dat donkere en lichte kleuren afgeven op elkaar.

Hoe donkere was wassen

Voor het wassen van de donkere was kun je onderstaand stappenplan gebruiken.

  1. Begin met het sorteren van de was op donkere kleuren en zwart. Doe alleen kleding bij deze was en geen ander textiel als handdoeken of theedoeken. Doe ook geen delicate stoffen in deze was.
  2. Doe je kleding binnenstebuiten zodat de buitenkant van je shirt niet lelijk wordt door het schuren in de trommel. Zo blijven je kleuren mooier en zwart zwarter.
  3. Vul de wasmachine, maar doe hem niet te vol. Je hand moet nog vrij kunnen bewegen in de trommel. Op deze manier wordt de was beter schoon.
  4. Voeg vervolgens wasmiddel voor de donkere was toe aan de was. Je kunt dit het best doen met een wasbol in de trommel of gebruik maken van was capsules. Natuurlijk kun je ook een wasmachine met automatisch dosering hebben. Gebruik dus niet de wasmiddellade als je een mooi resultaat wilt.
  5. Kies vervolgens het programma synthetica of kreukherstellend en stel de temperatuur bij naar de 30 graden en laat de wasmachine het volledige programma draaien.
  6. Hang hierna je was te drogen aan de waslijn en stop het niet in de droger. Doe dit direct na het wassen om de geur fris te houden.

Gebruik zeker geen witte wasmiddel voor de zwarte was! In veel witte wasmiddel zit namelijk bleek en dit heeft geen goed effect op je zwarte kleding.

Op hoeveel graden mag je een donkere was wassen?

wasprogramma voor de zwarte was
Kies voor de zwarte was de Easy Care of Synth├ętiques programma

Het beste voor de zwarte was is om dit op een lage temperatuur te wassen, zeker wanneer je de zwarte kleding zwart wilt houden. Je kunt een gewone was draaien en dan de wasmachine op 30 graden zetten. Ook kun je hiervoor het programma synthetica gebruiken of de handwas.

Welk wasmiddel voor zwarte was

Gebruik voor je wasmiddel een speciaal wasmiddel voor donkere was. Deze wasmiddelen hebben namelijk de ingredi├źnten in huis om je donkere kleuren te beschermen en mooi donker te houden.

Maak met wasmiddel gebruik van een wasbol. Het wasmiddel komt dan makkelijker in de kleding en je was komt er schoner uit. Ook kun je gebruik maken van was capsules of pods. Je hoeft dan niet zelf te doseren en je hoeft de wasmiddellade niet schoon te maken. Ook voorkom je hiermee vetluis in de wasmachine!

Wanneer je even geen wit in huis hebt kun je gebruik maken van kleurwasmiddel. Deze hebben niet dezelfde ingredi├źnten dus wanneer je dit vaker doet kan je donkere was vaal worden. Gebruik het dus niet te vaak. Wat je helemaal iet moet gebruiken is wit wasmiddel. Dan weet je zeker dat je zwarte was er niet mooi uit komt.

Zwarte kleding zwart houden

Je kunt deze kleding het beste zo min mogelijk wassen om ze echt mooi te houden. ook helpt het om ons advies te volgen betreft wasprogramma en wasmiddel. Om je donkere kleuren nog langer mooi te houden kun je natuurazijn of baking soda toevoegen naast je wasmiddel voor donkere was. Door natuurazijn worden zweetgeuren ook nog eens beter weggewassen. De natuurazijn gooi je wel gewoon in de wasmiddellade. Giet een beetje wasmiddel in het kleine gedeelte van de wasmiddellade die geschikt is voor wasverzachter. Een scheutje is voldoende.

Kan de zwarte was in de droger?

Kleding in de droger is eigenlijk nooit een goed idee. De kleding kan hierdoor namelijk krimpen, maar ook de donkere kleuren en zwart worden vaal in de droger. Hang je kledingstukken daarom altijd op aan een droogrek of waslijn. Door de kleding wat recht te trekken wanneer je deze ophangt is er een grote kans dat je niet of minder hoeft te strijken!

Heb jij nog vragen over zwarte was of andere vragen over wasmachines en toebehoren? Laat je vraag dan achter in de reacties en wij zullen hier zo spoedig mogelijk op reageren.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *