pluizen verwijderen

Pluizen verwijderen van kleding

De ene stof veroorzaakt meer pluisjes dan de andere. Erg vervelend als je net die nieuwe trui voor de eerste keer hebt gewassen en hij zit helemaal onder met pluisjes. Een ander woord voor deze verdomd irritante pluisjes is “pillen. In dit artikel vertellen we jou hoe je deze pluisjes makkelijk verwijderd en geven we handige tips om ze te voorkomen.

pluizen verwijderen
Met een ontpiller kun je makkelijk pluizen verwijderen van wollen kleding

Hoe worden deze plusjes veroorzaakt?

Je hebt net je nieuwe trui aan en de eerste pluisjes beginnen al te ontstaan en het lijkt alsof je de trui al tig keer hebt gedragen. Erg vervelend, want je voelt je hierdoor al snel een sloeber. Deze pluisjes (pillen), worden veroorzaakt door wrijving van de stof. De vezels wikkelen zich om elkaar aan de oppervlakte wat resulteert in een zichtbare opeenhoping van textiel wat wij kennen als die vervelende pluisjes of pillen. De pluisje ontstaan vaak vooral rondom de oksels, ellebogen, de hals en op het zitvlak. De stofsoort die het meest pluisgevoelig is, is wol. Maar ook de stoffen polyester, acryl en viscose zijn gevoelig voor pluis.

Om pluizen te voorkomen doe je je kleding nooit in de droger!

Tips om pluisjes te verwijderen (7 tips)

Om het wat makkelijker te maken hebben wij een aantal tips voor je uitgezocht om pluisjes te verwijderen. Je kunt pluisjes verwijderen bij de stomerij, maar als je dit liever zelf wilt doen kun je hieronder de tips lezen die wij voor jou hebben uitgezocht. Zo hoef jij nooit meer je nieuwe wollen trui na één keer dragen weg te gooien.

1. Pluizen verwijderen met een ontpiller (meest effectief)

pluizen verwijderen met een ontpiller

Gelukkig staat de technologie niet stil en is er zelfs voor deze irritante pluisjes een soort pluizendief bedacht. Deze ontpillers zijn erg handig en werkt als een soort tondeuse voor je kleding. Je scheert als het ware de pluisjes van je kleding af. Achter een afdekplaatje zit een ronddraaiend mesje die de pluisjes verwijderd van je kledingstuk.

2. Ontpluizer ook geschikt voor meubels en gordijnen

ontpluiskam

De ontpluizer gebruik je als een soort kam die je in de draadrichting over de kleding haalt. Let wel op dat je deze ontpluizer alleen bij stevige stofsoorten gebruikt. Het kan namelijk wel haken opleveren. Deze ontpluizer werkt voor kleding, maar daarnaast ook voor bijvoorbeeld je bank, tapijt of gordijnen.

3. Gebruik een pluizenborstel (ook voor dierenhaar)

pluizenborstel

Een pluizenborstel is een mooie uitvinding om loszittende pluisjes en haren te verwijderen van een stuk stof. Deze borstel bestaat uit een handvat en een oppervlakte met hierop een stuk stof met haartjes. Deze haartjes staan allemaal in de zelfde richting in en de bedoeling is dat je deze borstel met de haartjes richting de stof over de stof beweegt. Om de pluizenborstel schoon te maken ga je met je hand in tegenovergestelde richting over de borstel heen.

4. Pluizen verwijderen met een schoenborstel

suedeborstel

Wanneer je wollen trui veel pluisjes afgeeft kun je een rubberen schoenborstel proberen. Deze schoenborstel, vaak geschikt voor suède schoenen, kun je gemakkelijk pluisjes verwijderen van je willen kleding. Zorg er wel voor dat je in één richting borstelt!

5. Gebruik gewoon je scheermes

verwijder met een scheermes pluisjes

Dit is een van de betere goedkope tips die wij voor je hebben. Het klinkt misschien eng, maar een scheermesje is de makkelijkste manier om je kleding te ontdoen van pluisjes. Je doet het als volgt: leg je kledingstuk op een vlakke ondergrond en trek de stof een beetje strak. Ga voorzichtig met je scheermesje over het kledingstuk en je kleding is weer zo goed als nieuw!

6. Kledingroller kan ook werken

kledingroller

Een kledingroller is ideaal voor die katten of hondenharen die vastgeplakt zitten aan je net gewassen zwarte shirt. Naast dat je hier haren mee kunt verwijderen, zijn deze kledingrollers ook handig voor het verwijderen van pluizen. Wrijf met een puimsteen over de pluizen en ga er daarna overheen met de kledingroller. Je zult zien dat de pluisjes makkelijk verwijderd worden.

7. Pluisjes verwijderen van kleding met een nagelschaartje

nagelschaartje

Wanneer er één of een paar storende pluisjes op je kledingstuk zitten, dan kun je deze verwijderen met behulp van een nagelschaartje. Deze optie is eigenlijk alleen interessant wanneer je nog maar een paar pluisjes hebt. Handig dus om mee te nemen naar het feestje waar je die nieuwe wollen trui naar aan wilt trekken.

Tips om pluisjes op kleding te voorkomen

Deze tips zijn misschien nog wel belangrijker dan de tips hierboven. Je kunt helaas sommige stoffen niet volledig van pluisjes onthouden, maar je kunt op zijn minst je best doen om het zoveel mogelijk te voorkomen. Lees onze tips hieronder voor het voorkomen van pluisjes op kleding.

  1. Volg de wasvoorschriften: Let altijd goed op bij nieuwe kledingstoffen wat het waslabel zegt. Bij een wollen trui is het helemaal verstandig om deze goed te bestuderen omdat de wasvoorschriften voor deze stof vaak verschillen van andere stoffen. Er zijn zelfs speciale wol programma’s! Lees dus altijd goed het waslabel en volg de wasvoorschriften zoals staat omschreven!
  2. Was je kleding binnenstebuiten: Door wrijving van de stof ontstaan de pluisjes en dit gebeurd vanzelfsprekend ook tijdens het wassen. Zorg er dus voor dat je de kleding binnenstebuiten wast zodat de pluisjes voornamelijk aan de binnenkant van de trui ontstaan en minder aan de buitenkant.
  3. Was met het juiste programma: Zoals al genoemd is er bijvoorbeeld het wasprogramma wol, of delicate stoffen. Het is erg belangrijk om het juiste wasprogramma te gebruiken bij verschillende type was. Dit wordt vaak door gemakzucht vergeten, maar is erg belangrijk om pluisjes te voorkomen!
  4. Maak gebruik van een waszak: Kleding die pluisgevoelig zijn kun je het beste wassen in een waszak en los van kledingstukken die scherpe voorwerpen bevatten zoals ritsen of iets dergelijks. Hierdoor komt de kleding niet in contact met andere kleding en schuren de stoffen niet langs elkaar. Dit gaat het proces van pluisjes tegen.
  5. Leg een nachtje in de vriezer: Dit is een bijzondere tip waar wij onlangs iets over hadden vernomen. Wanneer je je wollen kledingstuk een nachtje in de vriezer legt komen er een stuk minder pluisjes op. Zorg ervoor dat je het wollen kledingstuk, opgevouwen in een zak, in de vriezer legt. Op deze manier kun je kans op pluisjes verminderen en wordt de trui tevens minder statisch.

Nu weet je hoe je het ontstaan van pluisjes tegen kunt gaan en weet je ook hoe je deze pluizen verwijderen kunt wanneer deze irritante pluisjes toch op je kledingstuk zitten. Heb je nog vragen over één van deze tips of andere vragen over wasmachines? Stel deze dan gerust en wij beantwoorden hem zo snel mogelijk! Verwijder jij pluizen op een andere handige manier, laat het ons dan weten in de reacties.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *