wat is rayon?

Wat is rayon voor stof en hoe te wassen?

Tegenwoordig komen er steeds meer duurzame stoffen op de markt die geschikt zijn voor het maken van kleding en dat is maar goed ook. De productie van katoen is namelijk gigantisch vervuilend en daarom moet er iets veranderen. Een nieuwe duurzame stof die we steeds vaker tegenkomen is rayon. Deze stof wordt gemaakt van natuurlijke vezels en dat betekent dat je deze stof op de juiste manier moet wassen! In dit bericht lees je wat rayon voor stof is, maar ook hoe je deze stof het best kunt wassen.

wat is rayon?

Wat is rayon voor stof?

Rayon is de benaming voor wat heel vroeger kunstzijde werd genoemd. Rayon wordt gemaakt uit samengestelde cellulose van verschillende soorten planten. Tegenwoordig kennen we rayon misschien beter als viscose, lyocell of modal. De stof rayon is namelijk een overkoepelende stofsoort voor deze stoffen.

Rayon lijkt met name op zijde, maar voelt als katoen. Een aantal eigenschappen van rayon zijn:

  • Ademend
  • Flexibel
  • Vocht absorberend
  • Licht
  • Soepel
  • Zacht

De voordelen van rayon komen voort uit de eigenschappen licht en zacht. Omdat de stof licht en zacht aan voelt, is het een comfortabele stof om te dragen. Verder is het fijn dat de stof goed ademt en is de stof ook antistatisch. De nadelen zijn dat de stof snel scheurt wanneer deze nat wordt. Dit komt omdat de vezels minder sterk worden. Ook kreukt de stof snel en kan de stof makkelijk krimpen. Vaak wordt rayon gemixt met andere vezels om de stof sterker te maken en stoffen als polyester wat meer te laten ademen.

Rayon stof wassen

verschillende kleuren rayon garen
Verschillende kleuren rayon garen

Omdat rayon een kwetsbare stof is wanneer deze nat wordt, is het van belang dat je rayon alleen met rayon wast. Let ook goed op met het wasmiddel dat je gebruikt. In sommige wasmiddelen zit bleek en dit kan gekleurde rayon beschadigen. Gebruik dus een mild wasmiddel en was niet warmer dan 40 graden.

Kies voor het handwasprogramma, of was met de hand om beschadigingen te voorkomen. Wanneer je een vlek hebt op een kledingstuk dat van rayon gemaakt is. Ga dan niet hard boenen of vegen wanneer je het nat maakt. De vezels van rayon halveren in sterkte wanneer het nat is dus je kan de stof dan makkelijk beschadigen.

Wat is het verschil tussen rayon en viscose?

Rayon is dus ontstaan als vervanger van het destijds te dure zijde. In de jaren 1880 werd deze stof afgewezen omdat het te licht ontvlambaar zou zijn. Viscose is in feite gewoon rayon, alleen zijn er meerdere varianten van rayon en is viscose-rayon hier één van.

Viscose is een diverse stof die niet alleen in de textiel wordt gebruikt. Ook veel medische producten worden gemaakt van viscose-rayon. Mocht er dus viscose of rayon op het label staan, je kunt de stof hetzelfde behandelen.

Weet je niet zeker van welk materiaal een kledingstuk gemaakt is, bekijk dan altijd het wassymbool van het kledingstuk. Mocht deze ook niet aanwezig zijn, was dan het kledingstuk met de hand en met lage temperaturen. Gebruik ook niet zomaar elk wasmiddel, kies dan voor de zekerheid voor fijnwasmiddel.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *