bh's wassen in de wasmachine

Hoe kun je het best bh’s wassen in de wasmachine?

Bh’s wassen moet je op de juiste wijze doen, doe je dit niet dan kun je ze snel verpesten. De beste manier is om bh’s met de hand te wassen, hiermee voorkom je namelijk snel slijtage of dat zelfs kapot gaan. Echter, wassen met de hand kan erg tijdrovend zijn, daarom kan het ook interessant zijn om bh’s in de wasmachine te wassen. Wel moet je rekening houden dat je dit op een zorgvuldige manier doet en gebruik maakt van de juiste middelen. In dit bericht geven we je tips hoe je het best bh’s kunt wassen met een wasmachine.

bh's wassen in de wasmachine

Hoe moet je bh’s wassen in de wasmachine?

Bh’s kunnen prima in de wasmachine gewassen worden. Wel moet je er dan voorzorgen dat je de bh’s voorziet van de juiste bescherming, het juiste wasprogramma en wasmiddelen. We raden dan aan om de bh’s te wassen in een waszakje, hiermee bescherm je de bh’s tijdens een wasbeurt.

Bescherming: waszakje voor bh’s

Een waszak is een zakje van dun stof die je kunt afsluiten (vaak met een rits). Zo’n zakje is vaak gemaakt van geweven stof waar water en zeep makkelijk doorheen kunnen. Met zo’n zakje kun je kwetsbare kledingstukken als bh’s beschermen in de wasmachine. Ook wordt een waszakje vaak gebruikt om pluisvorming op kleding te voorkomen.

Geen waszakje dan kun je de bh’s ook in een kussensloop doen. Zorg wel dat je de kussensloop goed afsluit met bijvoorbeeld wat veiligheidsspelden.

Wasprogramma: op hoeveel graden bh’s wassen?

bh wassen op hoeveel graden

Voordat je iets zomaar in de was gooit is het altijd goed om eerst even de wassymbolen te bekijken. Deze symbolen geven aan hoe iets gewassen moet worden en op hoeveel graden. De meeste bh’s moeten op 30 graden of lager gewassen worden. Was daarom bh’s niet warmer dan 30 graden. Je kunt hiervoor een fijnwas programma gebruiken of handmatig de wasmachine op een 30 graden een was laten draaien.

Voor wasmiddel kun je dan gebruik maken van wasmiddel dat geschikt is voor de fijnwas. Gebruik absoluut geen wasverzachter want dit kan ervoor zorgen dat de rek uit de bh’s gaan.

Waarom liever niet wassen in de wasmachine?

Er zijn verschillende redenen waarom je bh’s niet geschikt zijn voor de wasmachine. De grootste reden is dat een wasmachine slijtage toebrengt aan bh’s. Bh’s worden vaak van kwetsbaar materiaal gemaakt, denk aan zijde, kant en/of satijn. Deze materialen moeten met zorg behandeld worden en kunnen snel beschadigen in een wasmachine.

Daarbij kan het wassen van bh’s in een wasmachine ten kosten gaan van de pasvorm. Een wasmachine draait de was rond en daarbij kan het was op elkaar vallen. Beugels en cups kunnen hierdoor snel vervormen. Zeker wanneer je bh’s te heet wast kan dit schadelijk zijn voor de cups.

Elasticiteit is ook belangrijk in bh’s, ook dit kan verslappen wanneer je bh’s wast in een wasmachine. Let daarom bij het wassen van bh’s op het aantal graden van de was, maar ook op het wasmiddel dat je gebruikt. Wasverzachter kan namelijk funest zijn voor de elasticiteit, daarbij is wasverzachter ook helemaal niet nodig voor het wassen van bh’s.

Alternatieven: bh wassen zonder waszakje

Wil je toch je bh wassen, maar heb je geen waszakje? Dan zijn er ook nog andere manieren om zorgvuldig je bh te wassen. Een voorbeeld is dat je bh’s kunt wassen met shampoo onder de douche. Houdt je bh gewoon aan wanneer je onder de douch stapt. Laat lauw water over de bh stromen en sop je bh vervolgens zorgvuldig in met shampoo. Het best is om bijvoorbeeld gebruik te maken van Zwitsal shampoo, omdat hier geen agressieve stoffen in zitten.

Daarbij kun je bh’s ook wassen met azijn. Dit kun je doen door de bh’s even te weken in azijn of een was te draaien met een scheut azijn. Azijn zorgt er namelijk voor dat gele vlekken, grijze waas of verkleuring uit de bh’s verdwijnen. In veel wasmiddel zit bijvoorbeeld zuurstofbleekmiddel (witte wasmiddel), maar dit komt niet ten goede van de kwaliteit van je bh’s.

Het beste blijft toch de handwas

Toch blijft het beste om bh’s te wassen met een handwas. Met een handwas zorg je ervoor dat je minimale schade toebrengt een je bh’s en dat deze zo lang mogelijk mee kunnen gaan. Hieronder de stappen hoe je bh’s met de hand moet wassen. Gebruik voor het wassen met de hand wasmiddel voor de fijne was.

  1. Sorteer de bh’s op kleur.
  2. Doe lauwwarm water in een teiltje of emmertje.
  3. Voeg een beetje wasmiddel toe (voor fijnwas).
  4. Laat je bh’s vervolgens even weken in het water (zo’n 10 minuten).
  5. Wrijf voorzichtig de vlekken uit de bh’s.
  6. Spoel vervolgens met koud water het zeep uit de bh’s. Je kunt de bh’s ook in een ander emmertje leggen met schoon koud water.
  7. Knijp vervolgens voorzichtig het water uit de bh’s (absoluut niet wringen!)
  8. Leg de bh’s vervolgens op een schonen handdoek en leg daar weer een schone handdoek op. Druk vervolgens het overgebleven water voorzichtig uit de bh’s.
  9. Hang de bh’s vervolgens op een hanger en laat de bh’s zo drogen.

Hoe moet je een bh dan drogen?

bh's drogen

Ook met het drogen van bh’s moet je zorgvuldig te werk gaan. Wring natte bh’s niet uit! Leg de bh’s op een droge schone handdoek en leg daar vervolgens weer een droge handdoek op. Duw voorzichtig het vocht uit de bh’s. Hang daarna de bh’s op, zoals op je kunt zien op de afbeelding die hierboven staat. Dit zorgt ervoor dat de bh’s in een natuurlijke pasvorm opdrogen. Daarbij is het ook belangrijk dat de cups niet ingedeukt zijn. Je kunt de cups ook los halen en deze apart op laten drogen op een droge schone handdoek.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *