wasmachine stinkt

Waarom stinkt een wasmachine?

Een van de grootste en vervelendste problemen bij een wasmachine is dat deze kan gaan stinken. Hoewel dit erg vervelend is, is dit ook vrij makkelijk op te lossen en zelfs te voorkomen! Op deze pagina lees je waarom een wasmachine stinkt, hoe je dit kunt voorkomen en hoe je dit ook kunt verhelpen!

Het antwoord: In negen van de tien gevallen gaat een wasmachine stinken door vetluis. Vetluis is een opgehoopte smurrie van bacteriën dat ontstaan is van zeepresten, huidvetten, haren en andere resten. Van deze smurrie gaat je wasmachine stinken. Deze stank is vrij makkelijk te verhelpen door je wasmachine even goed schoon te maken, maak hiervoor het filter schoon en draai een kookwas met wat schoonmaakazijn.

wasmachine stinkt

Waarom stinkt mijn wasmachine?

Het is heel normaal dat een wasmachine op den duur gaat stinken. Vaak wordt deze stinkende lucht veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die ontstaat onder warme en vochtige omstandigheden. Deze vetluis is te herkennen wanneer je wasmachine stinkt naar een muffe en zure geur. Daarnaast is vetluis ook te herkennen wanneer je vieze vlekken krijgt in je wasgoed.

Wat veroorzaakt dan deze stinkende lucht (vetluis)

Vetluis wordt door het overgrote deel veroorzaakt wanneer er te veel wasmiddel wordt gebruikt bij het wassen. Doordat er te veel wasmiddel gebruikt wordt bij een was, moet een wasmachine harder werken om het weg te spoelen. Wanneer de wasmachine niet alle zeepresten kan wegspoelen gaan deze resten zich ophopen in de wasmachine.

Ook kan een stinkende wasmachine ontstaan wanneer je te veel wast op lage temperaturen (30-40 graden). Hoewel dit goed is voor het milieu en voor je kleding, zijn deze temperaturen ook een uitstekende omgevingstemperatuur voor de vetluis. Ook lost wasmiddel bij deze temperatuur minder goed op waardoor eveneens zeepresten achter blijven.

Wasmachines van deze tijd gebruiken vaak minder water om zo zuinig mogelijk te kunnen wassen. Dit heeft als nadeel dat er wederom zeepresten achter kunnen blijven en een stinkende wasmachine als gevolg heeft. Ook bij te weinig wasmiddel kan de wasmachine gaan stinken. Lees daarom altijd goed de dosering van de verpakking af en houd je hier ook aan. Als extra tip kun je ook gebruik maken van een wasbol, het voordeel hiervan is dat er geen zeepresten achterblijven in het wasmiddellade.

Wat moet je doen als je wasmachine stinkt?

wasmachine stinkt

Een stinkende wasmachine is een naar, maar veel voorkomend probleem. Je hebt tevens een wasmachine gekocht zodat je kleding weer fris ruikt. Met de volgende tips los je het probleem op of kan je het voorkomen.

  • Ga voor vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Vloeibaar wasmiddel lost makkelijker op en hiermee voorkom je dus achterblijvende zeepresten.
  • Gebruik nooit meer (of minder) dan de aanbevolen dosering. Houd je dus aan de dosering die staat aangegeven op de verpakking. Op deze manier voorkom je wederom achterblijvende zeepresten.
  • Laat je wasmachine na elke beurt even goed uitluchten. Laat het deurtje en doseerbakje openstaan tot de volgende wasbeurt.
  • Maak het rubber en het doseerbakje regelmatig schoon. Haal de lade uit de wasmachine en spoel even goed uit onder de kraan.
  • Leeg het wasmachine filter zo nu en dan. In dit filter die zich aan de voorkant bevindt, zit vaak vetluis. Het filter legen doe je als volgt: plaats een lege teil onder het filter, open vervolgens het klepje en laat de wasmachine via het aftapslangetje leeglopen om vervolgens het filter te verwijderen. Haal hierna de grijze drab van het filter af door hem af te spoelen met warm water. Plaats hierna het filter weer terug en sluit het klepje.

Wanneer je wasmachine nu nog stinkt, kan schoonmaakazijn in de wasmachine een uitkomst bieden. Draai twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Hierbij kan je schoonmaakazijn, vaatwastabletten, soda, witte waspoeder of wasmachinereiniger gebruiken.

Stank voorkomen

Om niet weer met een stinkende wasmachine te zitten kun je een aantal dingen doen om dit te voorkomen. Als je nog poeder gebruikt, stap dan over op vloeibare wasmiddel. Deze is namelijk makkelijker af te breken bij lage temperaturen. Laat het deurtje van de wasmachine en de doseerlade altijd open staan na een wasbeurt. Draai maandelijks een hete was op 90 graden en maak eens in de maand het rubber schoon. Check ook het filter maandelijks en spoel dan gelijk even de doseerlade af. Op deze manier heb je altijd een fris ruikende wasmachine en gaat hij ook nog eens langer mee!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *