Wasmachine stinkt

Het is een veel gehoord probleem, de wasmachine stinkt. Met de tips van wasmachinepro kan dit eenvoudig verholpen worden en ruikt uw wasmachine weer als nieuw.

wasmachine stinkt

Waarom stinkt mijn wasmachine?

De meest voorkomende reden van een stinkende wasmachine is de vetluis. De vetluis is een zeepbacterie die leeft onder warme en vochtige omstandigheden. Deze vetluis is dan ook vaak de oorzaak van de muffe, zure geur en kan daarnaast ook vlekken geven in je wasgoed.

Het overgrote deel van de mensen gebruikt tijdens het wassen teveel wasmiddel. Hierdoor moet de wasmachine harder werken om de zeep weg te spoelen, met als gevolg zeepresten die zich ophopen in de wasmachine.

Een andere oorzaak is het wassen op een lage temperatuur (30-40 graden). Hoewel dit goed is voor het milieu en voor je kleding, zijn deze temperaturen ook een uitstekende omgevingstemperatuur voor de vetluis. Ook lost wasmiddel bij deze temperatuur minder goed op waardoor eveneens zeepresten achter blijven.

Wasmachines van deze tijd gebruiken vaak minder water om zo zuinig mogelijk te kunnen wassen. Dit heeft als nadeel dat er wederom zeepresten achter kunnen blijven en een stinkende wasmachine als gevolg heeft.

Ook bij te weinig wasmiddel kan de wasmachine gaan stinken. Lees daarom altijd goed de dosering van de verpakking af en houd je hier ook aan.

Tips om een stinkende wasmachine te verhelpen

Een stinkende wasmachine is een naar, maar veel voorkomend probleem. Je hebt tevens een wasmachine gekocht zodat je kleding weer fris ruikt. Met de volgende tips los je het probleem op of kan je het voorkomen.

  • Ga voor vloeibaar wasmiddel in plaats van poeder. Vloeibaar wasmiddel lost makkelijker op en hiermee voorkom je dus achterblijvende zeepresten.
  • Gebruik nooit meer (of minder) dan de aanbevolen dosering. Houd je dus aan de dosering die staat aangegeven op de verpakking. Op deze manier voorkom je wederom achterblijvende zeepresten.
  • Laat je wasmachine na elke beurt even goed uitluchten. Laat het deurtje en doseerbakje openstaan tot de volgende wasbeurt.
  • Maak het rubber en het doseerbakje regelmatig schoon. Haal de lade uit de wasmachine en spoel even goed uit onder de kraan.
  • Leeg het wasmachine filter zo nu en dan. In dit filter die zich aan de voorkant bevindt, zit vaak vetluis. Het filter legen doe je als volgt: plaats een lege teil onder het filter, open vervolgens het klepje en laat de wasmachine via het aftapslangetje leeglopen om vervolgens het filter te verwijderen. Haal hierna de grijze drab van het filter af door hem af te spoelen met warm water. Plaats hierna het filter weer terug en sluit het klepje.

Wanneer je wasmachine nu nog stinkt, kan schoonmaakazijn in de wasmachine een uitkomst bieden. Draai twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Hierbij kan je schoonmaakazijn, vaatwastabletten, soda, witte waspoeder of wasmachinereiniger gebruiken.

Stank voorkomen

Om niet weer met een stinkende wasmachine te zitten kun je een aantal dingen doen om dit te voorkomen. Als je nog poeder gebruikt, stap dan over op vloeibare wasmiddel. Deze is namelijk makkelijker af te breken bij lage temperaturen. Laat het deurtje van de wasmachine en de doseerlade altijd open staan na een wasbeurt. Draai maandelijks een hete was op 90 graden en maak eens in de maand het rubber schoon. Check ook het filter maandelijks en spoel dan gelijk even de doseerlade af. Op deze manier heb je altijd een fris ruikende wasmachine en gaat hij ook nog eens langer mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.