sportkleding wassen

Sportkleding wassen doe je zo!

Sporten staat in nauw verband met zweten. Wanneer je je inspant zweet de mens nou eenmaal. Dit gebeurt zodat je niet oververhit raakt door het verdampen van vocht en je verliest dan vocht via de zweetklieren. Het vervelende hiervan is dat het in je kleding blijft zitten en je die geur er maar moeilijk uit krijgt. Daarom hebben wij 6 tips voor sportkleding wassen, zodat jij die zweetgeur uit je kleding krijgt.

sportkleding wassen
Tip 2: Gooi je sportkleding niet bij elkaar in de wasmand, lees hieronder de andere tips!

#1 Trek je sportkleding direct na het sporten uit

De zweetlucht ontstaat niet direct wanneer het zweet uit je lichaam komt. Dit wordt namelijk veroorzaakt door een bacterie die het zweet afbreekt in vetzuren. Hierdoor ontstaat een onprettige geur en gebeurt dus niet direct. Dus om te voorkomen dat al die geuren zich ontwikkelen in jouw sportkleding, kun je ze het beste direct uittrekken.

#2 Gooi je sportkleding niet bij elkaar in de wasmand

Hang je sportkleding op als je thuiskomt en gooi ze zeker niet op een hoopje in de wasmand. Dit vormt namelijk een ideale broedplaats voor bacteri├źn. Het gaat dan nog meer stinken en de kans op een infectie neemt hierdoor ook toe. Dat wil je natuurlijk niet.

#3 Was je sportkleding zo spoedig mogelijk

Dit spreekt voor zich, maar heeft weer alles te maken met de bacteri├źn die de zweetgeur veroorzaken. Wanneer je deze bacteri├źn een poosje hun gang laat gaan produceren zij meer zweetlucht en hoe langer je dit laat liggen, hoe meer het in de stof trekt en dus weer moeilijker eruit te krijgen is. Was je sportkleding dus zo snel mogelijk en laat het niet te lang hangen.

#4 Gebruik ook het juiste wasprogramma

Gebruik voor het wassen van je sportkleding het juiste wasprogramma. Veel wasmachine hebben een speciale programma voor sportkleding. De benaming hiervan kan verschillen, maar vaak is dit iets van sport. Kun je deze niet vinden dan kun je ook gebruik maken van het Easy Care of Synth├ętiques programma. Dit programma wast op 30 graden en is geschikt voor sportkleding.

wasprogramma voor sportkleding
Kies voor het juiste wasprogramma voor sportkleding

#5 Gebruik niet te veel wasmiddel

Het lijkt een logische oplossing, wat extra wasmiddel erbij gooien want dan ruikt het weer lekker fris. Helaas is dit niet waar en gaat je sportkleding en je wasmachine alleen maar meer stinken. Dit komt doordat zeepresten achterblijven op de sportkleding en de wasmachine, kan de vetluis zich hier makkelijk aan hechten en krijg je een nare lucht in je kleding en wasmachine. Gebruik dus altijd de aangeraden hoeveelheid of kijk naar speciale sportkleding wasmiddelen.

Er zijn ook wasmachines die zelf bepalen hoeveel wasmiddel er nodig is voor een was. Vooraf meet de wasmachine hoe zwaar de was is en hoeveel wasmiddel er precies nodig is voor een goede wasbeurt. Voordeel hiervan is dat je geen wasmiddel verspilt, de was goed gewassen wordt en je was niet gaat stinken. Wasmachines met deze functie heten wasmachines met automatisch doseren.

#6 Gebruik geen wasverzachter!

Gebruik geen wasverzachter wanneer je sportkleding gaat wassen. Wasverzachter legt een laagje over de stof en dit zorgt ervoor dat de kleding het vocht (zweet) niet meer kwijt kan aan de buitenlucht. Er blijft dan dus meer zweet in de sportkleding zitten. Er is echter nog een nadeel. Wanneer je wasverzachter hebt gebruikt bij sportkleding zorgt dit laagje dat de vezels verstopt raken en hierdoor kan het water met zeepmengsel niet meer goed in de sportkleding kan trekken en de zweetgeur er niet goed uitgewassen kan worden.

#7 Laat je sportkleding even weken in azijn

Als je sportkleding stinkt dan kun je deze even laten weken in water met een kopje azijn. Op deze manier komt het meeste vuil al los van het kledingstuk en dit geldt ook voor de zweetlucht. Oude zweetlucht kun je ook met azijn uit je sportkleding krijgen. Hierna was je de kleding als gewoonlijk en de zweetlucht zou weg moeten zijn.

Heb je nog vragen over het wassen van sportkleding of andere vragen die in verband staan met wasmachines? Laat ze gerust achter in de reacties hieronder en wij komen hier zo snel mogelijk op terug! Ben je toe aan een nieuwe wasmachine? Bekijk dan hier onze beste wasmachine pagina met de beste modellen (up-to-date).

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *