wasmachine pompt niet af

Wasmachine pompt niet af

Blijft de wasmachine vol water staan? Dan kan het zijn dat de wasmachine niet af pompt. Vaak is dit snel op te lossen door een paar simpele dingen te controleren. Zo kan een knik in de afvoerslang er al voor zorgen dat het water niet weg kan. Ook kan het zijn dat er een verstopping in de filter zit waardoor het water niet lekker doorstroomt. Kortom, voordat je een monteur belt kun je het probleem misschien zelf makkelijk oplossen. Via onze stappenplan: wasmachine pompt niet af, kun je vaak het probleem zelf al oplossen zonder monteur.

wasmachine pompt niet af

Hoe komt het dat de wasmachine geen water wegwerkt?

Dat een wasmachine geen water wegwerkt kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Vaak wordt dit veroorzaakt door een verstopping in het een filter of een in de afvoer. Doordat de wasmachine geen water weg kan voeren blijft er water in de wasmachine staan en stop als het goed is het wasprogramma. De deur van de wasmachine gaat niet open, gelukkig maar want anders zal al het water direct eruit stromen.

Aan de voorzijde van de meeste wasmachines vind je dan ook het filter. Bij het filter zit ook vaak een klein afvoerslangetje waarmee je het water uit de wasmachine kunt halen. Zorg wel dat je een emmer of teiltje hebt om het water op te vangen. Met onderstaande stappenplan haal je het water uit de wasmachine:

  1. Haal de stekker uit het stopcontact
  2. Draai de waterkraan voor de zekerheid dicht
  3. Zet een emmer of teil aan de voorzijde van de wasmachine
  4. Open het klepje van de filter
  5. Haal het slangentje eruit
  6. Trek het dopje eraf en laat deze leeg lopen
water uit de wasmachine laten lopen
Met dit slangentje bij de wasmachine filter haal je het water uit de wasmachine.

Verhelp het probleem en vind de oorzaak

Dat de wasmachine het water niet afpompt heeft een oorzaak. Een verstopping kan er dus voorzorgen dat het water niet weg kan. Hieronder hebben we een simpele stappenplan hoe je stapsgewijs erachter komt waar de verstopping zit. Zorg voordat je hier mee aan de slag gaat dat je de stekker uit het contact gehaald hebt, water toevoer hebt afgesloten en een grote emmer hebt om het water op te vangen.

1. Afvoer slang geblokkeerd

In de negen van de tien keer is de oorzaak dat een wasmachine niet afpompt te vinden bij de afvoer. Een simpele knik in de afvoerslang kan al voor een blokkade zorgen. Zeker omdat een wasmachine kan trillen kan er een knik in komen. Check daarom voordat een monteur belt of de wasmachine afschrijft of er een knik in de slang zit.

Zit er een knik in de slang dan kun je deze er simpelweg gewoon uitdraaien. Vooral wanneer je een vrij lange wasmachine afvoerslang hebt, kan er snel een knik inkomen. Je kunt dit voorkomen door de slang in te korten of door de afvoerslang op te binden. Veel wasmachines worden ook geleverd met een zogeheten afvoerslang bocht, hiermee blijft de slang in een bocht zitten en kan de slang er moeilijker uit of er een knik in krijgen.

2. Controleer afvoer op verstoppingen

Geen knik in de afvoerslang, dan kan er ook nog een verstopping in de afvoer zelf zitten. Ook dit kun je heel simpel testen door er wat water in te gieten, loopt het water makkelijk weg dan zit er geen verstopping in. Loopt het water moeizaam weg, dan zit er een verstopping. Ook dit is zelf vrij makkelijk op te lossen door er wat ontstoppingsmiddel in de gieten.

Wanneer er geen verstopping in afvoer zit kan het ook nog zijn dat de afvoerslang te diep in het afvoerbuis zit. Ook wanneer dit het geval is zal de wasmachine het water niet afkunnen pompen. Vaak vind je in deze situatie dan ook water bij de afvoerbuis. Zorg ervoor dat de afvoerslang zo’n 10 a 15 cm in de afvoerbuis zit en niet dieper. Kort de slang eventueel in of maak gebruik van een afvoerslang bocht.

3. Maak het filter van de wasmachine schoon

Ook een wasmachine heeft een filter waarin allerlei dingen verstopt kunnen raken, denk bijvoorbeeld aan sokken die je niet meer terug kan vinden. Deze kunnen opgevangen worden door het filter en wanneer hier zich veel een groot vuil opgehoopt kan dit voor een verstopping zorgen.

Maak dus regelmatig het filter van de wasmachine schoon! Doe dit ongeveer ÊÊn keer per maand. Het filter van de wasmachine bevindt zich aan de voorzijde achter het klepje. Zorg voordat je het filter eruit draait dat de wasmachine niet meer vol zit met water. Haal daarom het slangentje bij het filter eruit en laat het water weglopen. Draai dan het filter open (ook hier kan veel water uit komen) en trek deze naar voren. Haal grof vuil uit het filter en spoel het filter schoon met kraanwater.

filter wasmachine schoonmaken
Controleer het filter op verstoppingen! Verdwenen sokken kunnen bijvoorbeeld in het filter zitten.

Check voordat je het filter terugplaatst of het ventilator van de pomp vrij kan draaien en hier ook geen verstopping in zit. Draait het ventilatortje niet goed dan kan dit de oorzaak zijn dat de wasmachine niet afpompt, haal eventueel verstoppingen weg. Een klein steentje kan al voor een verstopping zorgen.

Voorkom een verstopte wasmachine met onderhoud

Wanneer je bovenstaande stappenplan hebt uitgevoerd moet in negen van de tien gevallen het probleem weer opgelost zijn. Test voordat je er een was in doet even of de wasmachine weer afpompt door een korte was te draaien zonder wasgoed. Blijft het probleem zich voordoen, dan kan het nog zijn dat de wasmachine pomp zelf stuk is. Dit is helaas niet makkelijk zelf te repareren, je kunt er dan voor kiezen om het te laten repareren door een monteur. Een nieuwe wasmachine pomp kost zo’n 40 tot 50 euro en daarbij komt nog het uurtarief van de monteur.

Om te voorkomen dat de wasmachine kapot gaat of verstopt raakt is het belangrijk dat je regelmatig onderhoud pleegt aan de wasmachine. Maak daarom regelmatig het filter van de wasmachine schoon, draai een keer meer maand een kookwas met schoonmaakazijn en maak af en toe de lade schoon. Door dit regelmatig te doen voorkom je de meeste problemen en verleng je de levensduur van een wasmachine.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *