polyester wassen

Hoe kun je het best polyester wassen?

Polyester is een synthetische stof die gemaakt is uit aardolie. Het vervelende van polyester shirts is dat er microdeeltjes loskomen die uiteindelijk via de wasmachine in de zee terecht komen. In dit artikel vertellen wij jou of polyester in de droger mag, op hoeveel graden je een polyester shirtje moet wassen en bespreken we een aantal tips die duurzamer zijn.

polyester wassen

Wat is polyester?

Om te beginnen is het handig om te weten wat polyester precies is. Polyester is een synthetische stof die vaak voor sportkleding wordt gebruikt, mede door zijn vocht afstotende eigenschappen. Daarnaast is polyester ook een erg sterke stof die niet snel vervaagt en lang mooi blijft. Omdat polyester vocht makkelijk afstoot kan het makkelijk verdampen zonder dat je gigantische zweetvlekken krijgt. Ook wordt je shirt niet snel nat zodat je het niet koud krijgt als er een windje op staat.

Hoe moet ik polyester wassen?

Bij hoge temperaturen kan polyester gevoelig zijn voor krimpen. Je kunt deze stof dus het best wassen bij lage temperaturen met een fijn programma. Ons advies is om polyester niet warmer dan 40 graden te wassen. Omdat polyester het vocht naar buiten stuurt raden wij aan geen wasverzachter te gebruiken omdat dit een laagje over de stof heen legt. Hierdoor wordt dit proces verstoord en kan vocht niet goed meer de stof verlaten. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig en je kunt gewoon alle kleuren door elkaar gooien. Polyester is namelijk kleurvast.

Met welk wasprogramma kun je het best polyester wassen

wasprogramma voor polyester
Het kan zijn dat een benaming bij jouw wasmachine anders is, maar meestal is het Synthétiques of Easy Care programma.

Een wasmachine heeft speciale programma’s geschikt voor verschillende soorten wasgoed. Eén daarvan is de Synthétiques programma, hiermee kun je polyester wasgoed het best wassen. Ook kan het zijn dat het programma Easy Care heet. Dit programma was met lage temperaturen en heeft ook een lage toerental.

Kreukels uit polyester krijgen

Kreukels kunnen ook in polyester ontstaan. Door de elasticiteit zal dit weliswaar niet heel snel gebeuren, maar wanneer je het op een dotje laat liggen, zullen er op de duur wel kreukels ontstaan. Wanneer dit het geval is kun je polyester strijken tot een temperatuur van 110 graden. Ook is het mogelijk om kreukels uit polyester te krijgen door simpelweg het kledingstuk even op te hangen.

Vlekken uit polyester verwijderen

Polyester is redelijk bestand tegen vlekken, maar bij olievlekken moet je er wel snel bij zijn. Lees in dit artikel meer over vlekken verwijderen laat even 15 minuten je vlekkenverwijderaar of wasmiddel intrekken en gooi in de wasmachine.

Kan polyester in de droger?

Als jouw droger beschikt over een synthetisch drogen programma dan kun je polyester zeker drogen in de droger. Zorg wel dat de temperatuur niet te hoog is, dit kan de stof doen laten smelten of krimpen. Het beste is altijd om de kleding op een wasrek te laten drogen. Dan komen er geen kreukels in en is er ook geen risico dat de stof krimpt.

Polyester wassen met de hand

Polyester kun je ook met de hand wassen. Polyester wassen met de hand is zelfs de beste optie. Wij snappen dat je dit waarschijnlijk niet de leukste bezigheid vindt, maar uiteindelijk loop je hiermee wel het minste risico. Wanneer je polyester gaat wassen met de hand is het belangrijk dat je een emmer met warm (niet te warm) water pakt en hier een kleine hoeveelheid wasmiddel aan toevoegt. Roer dit goed door tot er een klein laagje schuim ontstaat. Doe vervolgens het polyester in de emmer en laat 15 minuten, volledig ondergedompeld, weken in de emmer.

Vervolgens kun je de kleding rustig wassen en afspoelen met schoon water. Wanneer het spoelwater helder wordt kun je het kledingstuk tegen een droge handdoek duwen om het water eruit te persen. Hang vervolgens op aan de waslijn of stop in de droger. Je polyester kledingstuk is nu weer schoon en klaar voor gebruik.

Heb je nog vragen over polyester wassen of andere zaken over wasmachines? Stel je vraag gerust hieronder en wij beantwoorden deze zo spoedig mogelijk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *