wassen op 95 graden

Wassen op 95 graden een goed idee?

Een wasmachine heeft verschillende wasprogramma’s en elk programma heeft zijn eigen vooraf ingestelde temperaturen. Voor elk soort kledingstuk is er dan ook de juiste wasprogramma. Heb je een wollen trui dan kies je voor een wasprogramma die wast met lage een temperatuur van maximaal 30 graden, je wil natuurlijk voorkomen dat je wollen trui krimpt. Met katoenen was kies je dan voor het katoenprogramma die wast met maximale watertemperatuur van 40 graden. Ook is er de kookwasprogramma waarmee je kunt wassen op 95 graden. Maar is wassen met zulke hoge temperaturen wel een goed idee en waarom? In dit bericht vertellen we je wanneer het een goed idee is om op 95 graden te wassen.

Wanneer wassen op 95 graden interessant is

Wassen op 95 graden is interessant wanneer je de wasmachine schoon wilt maken. Met een kookwas kun je namelijk vrij makkelijk de wasmachine schoonmaken zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Met wat soda, schoonmaakazijn of een vaatwastablet kun je de wasmachine met een kookprogramma van binnen helemaal schoon krijgen. We raden dit dan ook aan om eens per maand te doen, hiermee verleng de levensduur van de wasmachine enorm.

Door een kookwas te draaien met hoge temperaturen in combinatie met wat huis- en keukenmiddeltjes raakt het vuil dat zich in je wasmachine bevindt los en wordt dit afgevoerd. Je kunt hiervoor verschillende middelen gebruiken die je vast wel in je keukenkastje hebt staan. De volgende middeltjes kun je gebruiken:

  • Soda: dit is ideaal bij verstoppingen.
  • Schoonmaakazijn: ontkalkt de wasmachine.
  • Vaatwastablet: is goed tegen vet in de wasmachine.

Welke stof is bestand tegen een wasje van 95 graden

Het is niet verstandig om wasgoed te wassen op 95 graden. Naast dat dit veel energie kost is dit vaak ook niet nodig. Een was boven de 55 graden dood al bacteriën, het is dus niet nodig om nog heter te wassen. Veel wasgoed zal ook gaan krimpen met deze hoge temperaturen. Vroeger werden veelal vatendoekjes en theedoeken gewassen met deze hoge temperaturen om de bacteriën te doden, maar een was op 60 graden moet ook voldoende zijn. Hieronder een kleine samenvatting op welke temperaturen je wat het best kunt wassen:

  • 30 graden: fijne stoffen als wol en zijde.
  • 40 graden: normale was denk aan katoen.
  • 60 graden: wasgoed als handdoeken, theedoeken, vatendoekjes en sokken (was boven de 60 graden dood bacteriën en schimmels).
  • 95 graden wassen: voor het reinigen van de wasmachine.

Kun je bijvoorbeeld polyester wassen op 95 graden?

Polyester is een synthetische stof dat veel gebruikt wordt in sportkleding. Je zweet er snel in dat kan voor onaangename geuren zorgen. Je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk iets aan doen en deze zweetgeur verwijderen. Voorkom dat je polyester kleding krimpt, door niet op hoge temperaturen te wassen. Polyester kun je het best wassen op lage temperaturen tussen de 30 en 40 graden. Vaak heb je hier ook speciale wasprogramma’s voor.

Samenvatting: Waarom niet wassen op 95 graden?

Een was draaien op 95 graden is niet nodig en is vaak zonde van de energie. Ook kan het meeste wasgoed niet tegen zulke hoge temperaturen. Om bacteriën, schimmels, huismijt en andere vuiligheid uit je kleding te krijgen is een was van 60 graden heet genoeg. Dit kost minder energie en zorgt voor het zelfde effect.

Eigenlijk is een kookwas op de wasmachine niet bedoelt om wasgoed schoon te krijgen, maar om de wasmachine zelf te reinigen. Door eens per maand soda, schoonmaakazijn of een vaatwastablet toe te voegen en een was van 95 graden te draaien onderhoud je de wasmachine op een goede manier. Naast dat dit de levensduur van de wasmachine verlengt, voorkom je hiermee narigheden als vetluis.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *