tips om vlekken te verwijderen

Tips om vlekken te verwijderen

Je moet morgen die spijkerbroek aan naar werk of die blouse omdat je een presentatie hebt, maar altijd op die momenten zul je zien dat er een vervelende vlek op zit die je moeilijk uit je kleding krijgt. Om die reden heeft wasmachinepro.nl een aantal tips om vlekken te verwijderen voor jou uitgezocht!

tips om vlekken te verwijderen

Stappenplan om vlekken te verwijderen

Het is moeilijk om voor een vlek voorbereid te zijn, want je de plek komt er natuurlijk niet expres. Toch kun je je wel voorbereiden met de juiste kennis op een vlek. We hebben daarom een stappenplan gemaakt om er voor te zorgen dat jij zo goed mogelijk voorbereidt bent, wanneer er zich onverwachts een vlek op je kledingstuk komt.

  1. Zorg ervoor dat je de vlek niet laat intrekken. Dit maakt het een stuk lastiger om deze nog uit de stof te krijgen.
  2. Dit voorkom je door de vlek direct te behandelen met, op zijn minst, water. Zorg er wel voor dat je altijd dept en niet gaat wrijven. Met wrijven schuur je de vlek als het ware alleen maar verder in de stof.
  3. Bepaal om welke stof het gaat en lees de wasvoorschriften om te bepalen hoe je de vlek het beste kunt behandelen.
  4. Bepaal tot slot om welk soort vlek het gaat om tot de beste oplossing te komen

Deze vier stappen zullen hieronder toegelicht worden met de beste tips om vlekken te verwijderen. Zo ben jij straks zelf ook een pro als het gaat om venijnige vlekken.

1. Laat de vlek niet intrekken

Wanneer je een vlek laat intrekken, ofwel te lang laat zitten zonder te behandelen, dan kan het zo zijn dat de vlek nooit meer uit de kleding gaat. Er vindt namelijk een reactie plaats die er voor zorgt dat de vezels worden aangetast door de vlek. Hierdoor krijgen deze vezels de kleur van de vlek en dit proces is dan onomkeerbaar.

2. Behandel de vlek met water

Behandel de vlek direct na ontstaan van een vlek met water. Doe dit door te deppen en niet door te wrijven. Wanneer je wrijft trekt de vlek alleen maar in de kleding en kun je het wel vergeten. Leg het kledingstuk ook niet op de verwarming na het nat maken. Warmte versnelt het proces van de vlek alleen maar en zal hierdoor lastiger uit de kleding te krijgen zijn.

3. Bepaal de stof en lees wasvoorschriften

lees altijd de wasvoorschriften
Check altijd van welk soort materiaal het kledingstuk gemaakt is en lees hoe je het best kunt wassen.

Wanneer je het kledingstuk hebt gedept met water is het tijd om uit te zoeken met welke stof je te maken hebt. Ook lees je het wasmiddel zorgvuldig zodat je weet welke middelen je kunt gebruiken zonder te stof te beschadigen. Hieronder bespreken wij de verschillende stoffen en de beste manier om deze schoon te maken.

Vlek verwijderen uit katoen

Wanneer je een vlek wilt verwijderen uit katoen is het van belang dat je het product direct met (warm) water in dept. Wanneer je dit hebt gedaan kun je gebruik maken van wasmiddel, azijn of citroensap. Een wit katoenen shirt kan in het uiterste geval ook nog met chloor schoongemaakt worden. Zie dit echter wel als laatste redmiddel.

Vlek verwijderen uit polyester

Polyester is een synthetische stof en het is hierbij goed om te weten dat deze stoffen niet tegen chloor en waterstofperoxide kunnen. Deze stof kan goed tegen warmte en je kunt deze daarom ook op hogere temperaturen wassen. Gebruik bij deze stof een wasmiddel of afwasmiddel. In het uiterste geval kun je bij deze stof een vlekverwijderaar gebruiken die geschikt is voor synthetische stoffen.

Vlek verwijderen uit wol

Wol is een stof die erg gevoelig is voor warmte en hierdoor is het een moeilijke stof om schoon te maken. Zorg ervoor dat je een product van wol direct in lauw water wast met een wasmiddel die geschikt is voor wol. Gebruik nooit bleekmiddel of zuur om een vlek uit wol te verwijderen. Het beste kun je het kledingstuk zo spoedig mogelijk langs de stomerij brengen.

Vlek verwijderen uit zijde

Wanneer je een vlek gaat verwijderen uit een zijde kledingstuk gebruik je het liefst water dat niet te warm is en een vlekverwijderaar op basis van glycerine. Dit product verwijderd gemakkelijk vlekken uit zijde. Zorg er bij zijde voor dat je niet alleen de vlek natmaakt want dit blijf je namelijk zien in de stof. Was het kledingstuk altijd volledig.

4. Wat voor soort vlek ga je verwijderen? De 7 meest voorkomende (en hardnekkige) vlekken

vlekken verwijderen
Sommige vlekken zijn eenvoudig te verwijderen met het juiste goedje!

Hieronder zetten wij de 7 meest voorkomende vlekken en de daarbij horende behandeling. Sommige wasmachines hebben tegenwoordig ook een vlekkenprogramma voor de meest voorkomende vlekken. Wanneer je dit niet hebt, is het handig om ons handboek te raadplegen voor de 7 meest voorkomende en hardnekkige vlekken.

Chocoladevlekken verwijderen

Wanneer je kinderen hebt dan zul je deze vlek vast en zeker kennen. Om deze vlek te behandelen hebben wij twee uitstekende tips. De eerste is misschien een bijzondere, maar we kunnen je verzekeren dat deze werkt. Giet wat melk over de vlek en spoel na een minuut of 10 uit met koud water. Was daarna het kledingstuk op de normale manier en gebruik eventueel een geschikte vlekverwijderaar.

De tweede optie is het gebruik van afwasmiddel. Chocolade is namelijk een vet product en dit wil je dus bestrijden met een vetoplosser. Smeer dit zachtjes met een spons op de vlek en laat even inweken. Was daarna het kledingstuk op de normale manier.

Vetspetters (boter/olijfolie) verwijderen

Wanneer je wat vaker in de keuken staat dan zul je vast wel eens hiermee te maken hebben gehad. Het vuur staat iets te hoog, of bij het omdraaien van je stukje vlees, maakt deze een smakker in het vet en komen er wat spetters over de rand heen. Niet getreurd want wanneer je wat afwasmiddel of groene zeep direct op de vlek dept en was het kledingstuk zoals gewoonlijk in de wasmachine. Je kunt ook ruim talkpoeder aanbrengen op de vlek en dit een nacht in laten trekken alvorens deze te wassen op de gebruikelijke manier.

Bloedvlekken verwijderen

Verse bloedvlekken zijn vaak makkelijk uit te wassen met een spons en koud water. Dep de spons goed op de vlek en droog vervolgens met een zacht badlaken. Herhaal tot de vlek is verdwenen. Oude bloedvlekken kun je het best verwijderen met groene zeep. Dep groene zeep met koud water op de vlek en laat dit 1 á 2 uur intrekken. Was vervolgens volgens het normale recept in de wasmachine.

Verf, modder en grasvlekken verwijderen

Verf modder en grasvlekken zijn makkelijk te verwijderen met ossengalzeep. je smeert de ossengalzeep over de vlek heen en stopt het kledingstuk direct in de wasmachine. Wanneer de vlek dieper in de stof zit kun je de kleding het beste oprollen en een paar uur laten liggen alvorens in de wasmachine te gooien.

Rode wijn vlekken

Rode wijn vlekken kun je het beste verwijderen met zout. Dit absorbeert de wijn en je zult hierna de vlek al niet meer zien. Ook direct deppen met keukenrol zal de vlek absorberen. Doe het kledingstuk hierna in de wasmachine op een zo hoog mogelijke stand. Let wel op dat je kledingstuk dit aan kan.

Zweetvlekken

Veel mensen hebben wel eens last van gele vlekken bij de oksels van een wit shirt. Ook de kraag van je blouse kan er naar verloop van tijd wat vies uit gaan zien. De oorzaak hiervan is het aluminium dat in deodorant zit in combinatie met het zweet. Het beste is om, als het shirt nog wat vochtig is van het zweet, het kledingstuk direct onder de kraan uit te wassen en daarna in de was te stoppen. Wanneer de vlek er al even zit kun je het beste een mengsel maken van: 1 eetlepel Dreft, 1 eetlepel baking soda en een eetlepel waterstofperoxide. Schrob dit met een tandenborstel goed in de vlek en laat een uurtje liggen. Hierna was je het kledingstuk op de normale manier. Ook last van zweetgeur in kleding, lees dan hier hoe je het best zweetgeur uit kleding kunt verwijderen.

Let op! Bij een gekleurd shirt geen waterstofperoxide gebruiken! Vervang dit dan voor koud water.

Tomatensaus

Heb je net een heerlijk romantisch diner, inclusief een heerlijke spaghetti bolognese, valt er een spetter op je mooie jurk. Erg vervelend en een hardnekkige vlek. Bij dit type vlek is het zaak dat je zo spoedig mogelijk actie onderneemt. Spoel het kledingstuk met lauw water en smeer afwasmiddel op de vlek in een cirkelvormige beweging spoel vervolgens af en was in de wasmachine. een andere methode is om tandpasta in de vlek te borstelen met een tandenborstel. Spoel vervolgens af en doe in de wasmachine. Ook kun je gebruik maken van één van de velen vlekverwijderaars. Op zoek naar de beste vlekverwijderaars? Lees dan ons artikel hierover.

Mocht je alles geprobeerd hebben en is je hardnekkige vlek nu nog niet uit je kleding? Probeer dan eens melk over het vlek heen te gooien. Zorg wel dat je het kledingstuk niet laat liggen maar direct wast.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *