trekschakelaar wasmachine

Wasmachine aansluiten op trekschakelaar

Je sluit een wasmachine aan op een trekschakelaar wanneer je deze in de badkamer of andere vochtige ruimte wilt plaatsen. Met een trekschakelaar creëer je een waterdichte afsluiting, dit is wel zo handig in een vochtige ruimte als een badkamer. In dit bericht vertellen we je alles over de wasmachine met trekschakelaar, waarom is dit nodig en hoe sluit je dit aan?

trekschakelaar wasmachine

Waarom wasmachine op trekschakelaar aansluiten handig is?

Eigenlijk heeft dit niet zoveel met handigheid te maken, maar meer met veiligheid. In sommige gevallen is het zelfs verplicht, maar hierover later meer. Een trekschakelaar is handig wanneer er een risico is op kortsluiting. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn in een vochtige omgeving. Een vochtige omgeving waar een wasmachine vaak geplaatst wordt is bijvoorbeeld de badkamer. De badkamer is een ruimte waarin je vaak een wasmachine kwijt kunt en waar het vaak handig kan zijn om een wasmachine te plaatsen. Een trekschakelaar is dus niet handig, maar je sluit er bepaalde gevaren mee uit.

Voorkom kortsluiting met een trekschakelaar
Door de wasmachine op een trekschakelaar aan te sluiten voorkom je kortsluiting in vochtige ruimtes!
trekschakelaar kopen en installeren

Trekschakelaar voor de wasmachine

Met een trekschakelaar voor de wasmachine voorkom je kortsluiting. Plaats je de wasmachine, droger of was-combinatie in een vochtige ruimte? Sluit deze ten alle tijden aan op een trekschakelaar!

Heb je per se een trekschakelaar nodig?

Een trekschakelaar voor je wasmachine, droger of was-droogcombinatie is verplicht wanneer één of beide van de volgende twee zaken aan de orde is:

  • Je wasmachine, droger of was-droogcombinatie in de badkamer staat
  • De wasmachine, droger of was-droogcombinatie niet achter een 30ma aardlek zit.

Wanneer één van deze, of beide punten het geval zijn, dan ben je dus verplicht een trekschakelaar te installeren. Je hebt dus niet per se een trekschakelaar nodig, maar wanneer je wasmachine in de badkamer staat is dit wel verplicht. Ook wanneer je wasmachine of droger niet achter een 30ma aardlek zit.

Je kunt ook gebruik maken van een dubbele trekschakelaar

Een extra optie is om gebruik te maken van een combi-schakelaar. Dit heeft te maken met het feit dat een wasmachine en een droger enorme stroomvreters zijn. Wanneer je deze twee apparaten dus op dezelfde groep hebt staan, kan dit nog wel eens mis gaan en kunnen de stoppen eruit slaan. Wanneer je dan een combi-schakelaar ertussen zet, schakelt deze de droger uit wanneer de wasmachine teveel stroom vraagt. Een andere optie kan zijn om een nieuwe groep te laten maken door een elektricien en de droger op deze groep aan te sluiten. Bespaar op je stroomkosten met een energiezuinige wasmachine.

combi trekschakelaar

Dubbele trekschakelaar voor wasmachine en droger

Heb je de droger op de wasmachine staan en wil je beide aansluiten op een trekschakelaar? Dan kun je het best gebruik maken van een dubbele trekschakelaar. Zeker wanneer beide apparaten op één groep zijn aangesloten is dit aan te raden!

Hoe sluit je een wasmachine aan op een trekschakelaar?

zo sluit je een wasmachine aan op een trekschakelaar
Bezig met elektriciteit schakel dan altijd het stroom vooraf uit. Geen idee waarmee je bezig bent? Schakel dan een elektricien in!

Onthoud ten alle tijden dat wanneer je deze klus voor eigen rekening neemt, de garantie van je wasmachine kan vervallen. Wanneer je dus niet zeker weet waar je aan begint, schakel dan altijd een elektricien in. Ga je het toch zelf doen? Dan hebben wij hier voor jou een handig stappenplan gemaakt.

  1. Zorg ervoor dat je de spanning van de juiste groep hebt gehaald.
  2. Knip de stekker van het wasmachinesnoer af
  3. strip vervolgens de draden
  4. doe kabelschoentjes eromheen
  5. maak de schakelaar open en sluit de draden op de juiste kleur draden aan.
  6. Zorg dat het snoer de grond niet raakt
  7. Zet de spanning weer op de groep en test of de trekschakelaar werkt.

Trekschakelaar wasmachine vervangen voor stopcontact

Wanneer er een trekschakelaar is geïnstalleerd heeft dit vaak een goede reden en is dan ook vaak verplicht. Wij raden dan ook niet aan om deze te vervangen voor een stopcontact. Denk je dat dit wel kan omdat de aardlekschakelaar aan de 30mA eis voldoet en de apparaten op voldoende afstand staan van de douche of het bad. Zorg dan dat je een geaard stopcontact neemt en laat dit door een elektricien beoordelen en doen.

Kun je een wasmachine aansluiten op een stekkerdoos?

Nee, dit raden wij ten zeerste af! Gebruik in alle gevallen een trekschakelaar of geaard en spatwaterdicht stopcontact om ernstige problemen te voorkomen. Een wasmachine en droger vragen erg veel stroom en een verlengsnoer of stekkerdoos kan de vraag aan stroom niet aan. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden waaronder kortsluiting met brand als gevolg. Gebruik daarom dus nooit een verlengsnoer voor je wasmachine of droger. Een tip van ons: sluit ook andere grootverbruikers NOOIT aan op een verlengsnoer of stekkerdoos.

Mocht je nog vragen hebben over het aansluiten van wasmachines of andere vragen omtrent wasmachines? Vraag ze gerust en wij beantwoorden de vraag zo snel mogelijk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *