hoe wasmachine ontkalken

Hoe wasmachine ontkalken?

Een wasmachine verbruikt veel water. In water zit kalk en zoals je weet kan dat de apparaat beschadigen en kan er kalkophoping plaatsvinden. Er zijn verschillende manieren om je wasmachine te ontkalken. Zo gebruikt de een soda, terwijl een ander zweert bij een vaatwastablet.

In dit artikel proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven op de vraag ‘Hoe wasmachine ontkalken?’. Bekijk de verschillende mogelijkheden en stappenplannen.

Waarom je wasmachine ontkalken noodzaak is

Laten we eerst kort stil staan bij de vraag waarom je wasmachine ontkalken eigenlijk noodzakelijk is. Zoals je waarschijnlijk wel weet zit er kalk in water. Dit kan apparaten aantasten: zowel voor het zicht als binnen in de machine zelf. Kijken we naar een douchekop of een mengkraan, dan zie je soms dat deze minder glimt. Dit heeft te maken met kalkaanslag.

Nu is het voor het zicht niet altijd een groot probleem, maar wanneer er kalkophoping plaatsvindt in de apparatuur, kan er schade optreden. Zo kan een wasmachine minder goed werken en uiteindelijk zelfs stuk gaan. Van een mini wasmachine tot een bovenlader wasmachine.

Kalkaanslag, zoals de ophoping wordt genoemd, ontstaat wanneer warmte en water samenkomen: de kalkdeeltjes in het water zorgen dan voor aanslag. Kijken we naar kalkaanslag in een wasmachine, dan is dat vaak op het verwarmingselement zichtbaar (zie de afbeelding hierboven). Hoewel je nog zou kunnen zorgen voor een waterontharder, blijft er altijd wel wat kalkaanslag op je verwarmingselement komen.

Wasmachine ontkalken met ontkalkingsmiddelen

Als je de gemiddelde leeftijd van je wasmachine wil verlengen en zolang plezier wil hebben van je machine, is het noodzaak om je wasmachine soms te ontkalken. Het ontkalken van een wasmachine wordt veelal gedaan met speciale ontkalkingsmiddelen. Je hebt vast wel de reclames met ontkalkingsmiddelen voorbij zien komen. Ook de tune ‘Wasmachines leven langer met Calgon…’ zal je vast wel eens voorbij hebben horen komen, zo niet: hieronder de bekende slogan/tune.

https://www.youtube.com/watch?v=clOR0L4D9as

Wasmachine ontkalken met soda of azijn

Naast de ontkalkingsmiddelen kun je de wasmachine ook ontkalken met middelen die waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan: soda of azijn. Voor het ontkalken met azijn kun je volgende stappen volgen:

  1. Controleer of er geen kleding meer in de wasmachine zit(!!!)
  2. Pak een fles azijn
  3. Giet deze leeg in de wasmachine
  4. Draai een programma van op 85-95 graden Celsius

Wil je liever soda gebruiken of heb je simpelweg geen azijn in huis? dan kun je bovenstaande stappen volgen, alleen moet je dan drie eetlepels soda erin doen in plaats van een fles azijn.

Het is wel raadzaam om te weten dat wasmachinefabrikanten het gebruik van soda en azijn sterk afraden: zij zijn van mening dat je beter een specialistisch ontkalkingsmiddel kunt gebruiken voor het ontkalken van je wasmachine. Soda en azijn zouden diverse andere onderdelen van je wasmachine namelijk kunnen aantasten.

Tips om minder vaak de wasmachine te ontkalken

Wat velen niet weten, is dat er ook vaak ontkalkingsmiddel in het wasmiddel zelf zit. Deze ingrediënten helpen tegen kalkaanslag, mits je hierbij wel de goede hoeveelheden gebruikt. Wanneer er bijvoorbeeld bij jouw woongebied sprake is van enorm hard kraanwater (veel kalk) dan is het raadzaam om meer wasmiddel te gebruiken dan ergens waar er minder kalk in het water zit. Dit is al gelijk een mooie tip om minder vaak de wasmachine met middelen te hoeven ontkalken.

Een andere tip die wij je mee kunnen geven is om wat minder heet te wassen. Zoals we daarnet aangaven ontstaat kalkaanslag wanneer warmte samenkomt met water met kalk. Wanneer jij minder heet wast zal er sprake zijn van minder kalkaanslag in je wasmachine.

Tenslotte kan het ook interessant zijn om een waterontharder te overwegen: hiermee hou je gelijk meerdere apparaten kalkvrij en zal je ook daarvan de levensduur flink kunnen verlegen. Denk bijvoorbeeld een waterkoker, kranen en koffiemachines.

FAQ: veelgestelde vragen over het ontkalken van je wasmachine

Er zijn veel vragen over het ontstaan van kalkaanslag en het ontkalken van je wasmachine. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen in onze FAQ.

[sc_fs_multi_faq headline-0=”h3″ question-0=”💧 Welke middelen kun je allemaal gebruiken voor het ontkalken van je wasmachine?” answer-0=”Naast ontkalkingsmiddelen kun je de wasmachine ook ontkalken met soda of azijn.” image-0=”” headline-1=”h3″ question-1=”💧 Ontstaat in elke wasmachine kalkaanslag?” answer-1=”Ja, hoewel het woongebied afhankelijk kan zijn van de hoeveelheid kalkaanslag. Hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag in jouw wasmachine.” image-1=”” headline-2=”h3″ question-2=”💧 Hoe kan ik de kalkaanslag verminderen?” answer-2=”Was minder heet, dan zal je zien dat er minder sprake zal zijn van kalkaanslag in jouw wasmachine.” image-3=”” headline-3=”h3″ question-3=”💧 Hoe ontstaat wasmachine kalkaanslag?” answer-3=”Door het samenkomen van hitte en water met kalk: daardoor is het verwarmingselement in jouw wasmachine vaak het onderdeel met kalkaanslag.” image-3=”” count=”4″ html=”true” css_class=””]

Heb je een aanvullende vraag? Laat het ons weten in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *